
Palkittu elintarvikealan yritys on kymmenkertaistanut työntekijöidensä määrän seitsemässä vuodessa – "Luomulle ja luonnontuotteille on oikeasti kysyntää"
Luomuruokaan erikoistunut Foodin on kasvanut viime vuosina vinhasti. Lähitulevaisuudessa yritys siirtyy nykyistä laajempiin tuotantotiloihin Jyväskylän Vaajakoskelle.
Yrittäjäpariskunta Maria ja Lasse Jalkanen vannovat luomuruuan nimiin. Nopeasti kasvava yritys hankkii jatkossa enemmän raaka-aineita kotimaasta. Kuva: Petteri Kivimäki
Maria ja Lasse Jalkasen Foodin-yrityksen pussittamossa pussitetaan muun muassa chia-kasvin siemeniä. Etualalla työn touhussa Tommi Lindén. Kuva: Petteri KivimäkiJyväskyläläisen luomuruokaan erikoistuneen elintarvikealan yrityksen Foodinin yrittäjäpariskunta palkittiin tänä keväänä Keski-Suomen vuoden nuori yrittäjä 2020 -palkinnolla.
Yritystä luotsaavat toimitusjohtaja Lasse Jalkanen ja luova johtaja Maria Jalkanen kertovat palkinnon tulleen myönteisenä yllätyksenä.
"Tosi yllättävä, mutta myönteinen juttu. Totta kai tällainen tunnustus työstämme lämmittää mieltä", Maria Jalkanen kommentoi.
Vuonna 2013 perustettu Foodin tuo luomuruokaa ja erilaisia ainesosia maahan eri puolilta maailmaa.
"Tärkeimmät yhteistyösuunnat ovat Etelä-Amerikka ja Aasia. Ostamme luomutuotteita sellaisilta paikallisilta viljelijöiltä, jotka sitoutuvat eettiseen ja ympäristöystävälliseen maatalouteen", Lasse Jalkanen taustoittaa.
"Esimerkiksi Perussa viljellään meidän kaakaota osana projektia, jossa ihmisiä koulutetaan luomuviljelyyn ja mahdollisimman ekologisiin viljelymenetelmiin."
Jyväskylän Seppälässä sijaitsevissa toimitiloissa aineksista jalostetaan elintarvikkeita ja ne pakataan myyntiä varten.
Raaka-aineista tehdään esimerkiksi suklaata ja pähkinälevitteitä sekä pähkinä- ja marjasekoituksia.
Foodinin tuotevalikoimassa on tällä hetkellä noin kaksisataa tuotetta.
"Raakasuklaatuotteet sekä välipalapatukat ovat lippulaivatuotteitamme. Myös perinteiset superfoodit sekä kookosöljy- ja chia-tuotteet ovat suosittuja. Uutuutena toimme markkinoille kotimaisen marjajauhesekoituksen", Maria Jalkanen esittelee.
Suurin osa Foodinin elintarvikkeista on kasvisperäisiä. Kotimainen heraproteiini ja kirkastettu voi ovat eläinperäisiä.
Muualta maailmasta tuotavien elintarvikkeiden rinnalla Foodin kehittää kotimaisen lähiruuan parempaa hyödyntämistä.
"Tuonti herättää aina tunteita. Olemme kasvaneet jo melko isoksi toimijaksi luomu- ja terveystuotealalla, ja haluamme kasvattaa kotimaisen ruuan osuutta", Maria Jalkanen kertoo.
"Tällä hetkellä esimerkiksi kotimaista luomumarjaa, varsinkin mansikkaa, on huonosti saatavilla. Tavoitteenamme on luoda uskoa maanviljelijöihin ja metsänomistajiin, että luomulle ja erilaisille luonnontuotteille on oikeasti kysyntää", Foodinin luova johtaja jatkaa.
Hän nostaa esimerkiksi kotimaiset hampunviljelijät.
"Suomen metsät ja pellot ovat täynnä hyviä tuotteita. Haluamme olla mukana nostamassa kotimaisen ruuan arvostusta."
Foodin lanseeraa lähitulevaisuudessa Tulevaisuuden ruokaa omasta maasta -hankkeen, jolla haetaan yhteistyökumppaneita kotimaisista maa- ja metsätiloista.
Kun Foodin perustettiin seitsemän vuotta sitten, oli työntekijöitä viisi.
"Kaikki lähti siitä, että halusin selvittää, miten ruoka vaikuttaa ihmisen fyysiseen suorituskykyyn. Mahdollisimman terveellisen ruokavalion kanssa hifistely jalostui Jyväskylän Tiimiakatemiassa liiketoiminnaksi vuonna 2009", Lasse Jalkanen muistelee.
"Ensimmäiset vuodet ennen yrityksen perustamista myin elintarvikkeita verkkokaupassa."
Foodin on kasvanut viime vuosina vinhaa vauhtia.
Työntekijöitä on tällä hetkellä 50. Lähiaikoina yritys siirtyy Jyväskylän Vaajakoskelle laajempiin toimitiloihin.
"Nyt meillä on noin 2 500 neliötä tuotantotiloja. Uusissa tiloissa kuutiomäärä kasvaa kolminkertaiseksi ja pohjaratkaisu järkevöityy", Lasse Jalkanen sanoo.Palki
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
