Takki kääntyi hiljaisuudessa: Lidl antoi vuonna 2019 lupauksen myydä vain Reilun kaupan banaaneja mutta halvemmat banaanit palasivat kauppaan jo samana vuonna - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Takki kääntyi hiljaisuudessa: Lidl antoi vuonna 2019 lupauksen myydä vain Reilun kaupan banaaneja mutta halvemmat banaanit palasivat kauppaan jo samana vuonna

Rainforest Alliance -merkillä myytävät banaanit takaavat Eetti ry:n mukaan viljelijöille Reilua kauppaa heikommat ehdot.
Jarkko Sirkiä
Banaani on Suomen myydyin hedelmä.

Kansalaisjärjestö Eettisen kaupan puolesta (Eeetti) kritisoi Lidliä vastuuttomuudesta: kauppa tiedotti näyttävästi siirtymisestä Reilun kaupan banaaneihin vuoden 2019 alussa, mutta palautti edullisemmat banaanit valikoimiin saman vuoden syksyllä hiiskumatta asiasta sen kummemmin.

Lidl myy edelleen myös Reilun kaupan banaaneja. Lidlin mukaan "muille kuin Reilun kaupan banaaneille on yhä kysyntää."

Eetti muistuttaa, että kauppaketjuilla on merkittävä vastuu kuluttajakäyttäytymisen ohjaamisessa vastuullisemmaksi. Sen mukaan Lidl teki Suomessa rohkean teon, kun siirtyi Reilun kaupan banaaneihin, ja se olisi voinut näyttää tietä muillekin kauppaketjuille.

"Vastuullisuuteen kuuluu mahdollisimman suuri läpinäkyvyys. Jos vastuullisuuslupauksista ei voida pitää kiinni, on syistä viestittävä avoimesti. Muuten lupauksilla ei kohta ole enää mitään arvoa", Eetti sanoo verkkosivuillaan.

Sekä Reilulla kaupalla että Rainforest Alliancella on tavoitteena taata viljelijöille toimeentulo ja tukea ympäristöystävällistä tuotantoa. Eetin mukaan Reilun kaupan ehdot ovat viljelijöille paremmat ja viljelijöillä on järjestelmässä vahva edustus toisin kuin Rainforest Alliancessa.

Eetti on Reilun kaupan merkin käyttöä valvovan Reilu kauppa ry:n jäsen.

Eetti perustettiin 20 vuotta sitten lisäämään tietoa Reilun kaupan puolesta ja oikeudenmukaisesta maailmankaupasta. Se haastaakin ihmisiä Instagramissa pyytämään Lidliltä synttärilahjaa jakamalla itsestä kuvia Reilun kaupan banaanin kanssa.

Lue myös:

Lidl perustelee banaanipäätöstään: "Muille kuin Reilun kaupan banaaneille on edelleen kysyntää"

Suomalaiset ostavat erityisen innokkaasti Reilun kaupan tuotteita – banaanit, kahvi ja leikkokukat suosituimpia

Lidl myy jatkossa vain reilun kaupan banaaneja

Oikaisu 16.9. klo 20.28: Lisätty tieto, että Eetti on Reilu kauppa ry:n jäsen ja että Lidl myy edelleen myös Reilun kaupan banaaneja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuluttajat kaipaavat apua ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin, mutta yhteistä ruuan ilmastomerkkiä ei vielä ole

Asiantuntijoiden reseptejä tulevaisuuden ruokaan: kouluruuasta vientituote ja paluu syömisessä 70-luvulle – ruuan halventaminen ei johda ilmastoviisaaseen maatalouteen

Leipää päätyy roskiin aiempaa vähemmän mutta vielä on kirittävää – yleisin syy on liian iso kertaostos

Oletko koskaan nähnyt näin jättimäistä omenaa? Jukka Luoman puutarhasta löytyi melkoinen mötkäle