
Kaksi helppoa tapaa säilöä suppilovahverot: Näin löydät sienet ja kokkaat niistä herkullista ruokaa
Suppilovahvero on helppo tunnistaa ja vielä helpompi hyödyntää ruoanlaitossa.
Suppilovahveroita kannattaa hyödyntää tuoreena, mutta niitä voi myös säilöä. Kuva: Jaana Kankaanpää / Sanne Katainen / Kuvankäsittely: Janiko KemppiSuppilovahveroiden satokausi ajoittuu loppusyksyyn. Niitä kannattaakin suunnata poimimaan, sillä hyvän paikan osuessa kohdalle, täyttyy kori nopeasti.
Milloin suppilovahverot kasvavat?
Suppilovahveroiden sesonki kestää syyskuusta aina marraskuuhun ja lumentuloon saakka. Suppilovahveroita kannattaa etsiä sammaleisista kuusikoista. Suppilovahverot viihtyvät erityisesti kallioiden pohjoisrinteillä. Kun yhden löytää, löytää todennäköisesti samalla useammankin.
Miten suppilovahverot puhdistetaan?
Suppilovahveroiden poimiminen ja puhdistaminen on helppoa. Kyseessä on tavallisesti jo melko puhdas sieni, jonka varsi katkeaa pelkällä kynnelläkin painamalla. Näin hiekkainen kanta jää jo valmiiksi metsään.
Kotona suppilovahverot kannattaa halkaista kahtia, jotta nimensä mukaisesti suppilomaisen sisuksen saa puhdistettua. Suppilovahverot voi käyttää suoraan sellaisenaan ruoanlaitossa, eikä esivalmisteluita vaadita. Kyseessä on todella maukas ruokasieni, joka sopii myös monenlaisiin ruokiin jatkeeksi tai mausteeksikin.
Miten suppilovahverot säilötään?
Suppilovahveroita voidaan kuivata, pakastaa tai säilöä etikkaan. Helpoin tapa on pakastaa suppilovahverot valmiina annoksina.
Kun suppilovahveroita pakastaa, kannattaa ne käyttää ensin nopeasti pannun kautta, jolloin ne vievät vähemmän tilaa, eivätkä muutu puiseviksi. Lämmitä siis pannu kuumaksi ja paista sieniä kuivalla pannulla sen verran, että ne irrottavat nestettä. Älä lisää voita tai öljyä pannulle.
Siirrä sienet tämän jälkeen pannulta jäähtymään ja pakasta esimerkiksi pakastuspusseissa. Kannattaa pakastaa valmiiksi sopivia määriä esimerkiksi keittoon, kastikkeeseen tai piiraaseen.
Suppilovahverot sopivat hyvin myös kuivattaviksi. Kuivaaminen onnistuu helpoiten kuivurilla, mutta sieniä voi kuivata myös saunan jälkilämmössä tai lattialämpöä ja pattereita hyödyntäen. Jääkaapin päällinenkin on hyvä paikka suppilovahveroiden kuivaamiseen.
Kuivattuja suppilovahveroita on hyvä liottaa hetki vedessä ennen niiden käyttämistä, jolloin niiden karvaus vähenee.
Mihin suppilovahveroita käytetään?
Suppilovahvero on todella monikäyttöinen ja maukas sieni. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin, muhennoksiin, piiraisiin tai risottoihin. Keräsimme alle muutamia reseptejä, joita kannattaa testata.
Reseptit avautuvat niitä painamalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








