Ruoka

PTT: Korona nosti ruuan hintaa EU:ssa, Suomessa ei vastaavaa piikkiä

Osa noususta tulee ulkomailta. Muiden EU-maiden pula kausityövoimasta nostaa tuontihedelmien hintoja.
Jaana Kankaanpää
Tuontihedelmien hinnan nousu nostaa ruuan hintaa Suomessa tänä vuonna.

Ruuan hintakehitys on Suomessa ollut korona-aikana huomattavasti tasaisempaa kuin EU-maissa keskimäärin, Pellervon taloustutkimus PTT kertoo tuoreessa maa- ja elintarviketalouden ennusteessaan.

Keväällä EU:ssa nähtiin ruuan hinnassa merkittävää nousua, PTT:n vt. tutkimusjohtaja Hanna Karikallio kertoo. Monessa maassa ruokaketjun toimintaa arvosteltiin kovin sanoin.

Suomessa pelot ruuan kuluttajahintojen voimakkaasta noususta eivät toteutuneet. "Ruuan hintakehitys on niin tänä kuin ensi vuonnakin Suomessa varsin maltillista", Karikallio toteaa..

PTT:n arvion mukaan elintarvikkeiden hinnat nousevat Suomessa tänä vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia ja ensi vuonna keskimäärin 0,5 prosenttia.

”Tänä vuonna eniten nousevat hedelmien ja marjojen hinnat. Hedelmien hintoja vetää ylöspäin muiden EU-maiden pula kausityövoimasta ja sitä kautta nousseet tuontihedelmien hinnat. Myös lihan ja vihannesten hinnat nousevat hieman keskimääräistä enemmän”, Karikallio kertoo.

Lue myös:

Markkinakatsaus: Koronarajoitusten purku nostaa ruuan hintoja maailmalla – kuivuus hermostuttaa viljamarkkinoilla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Korona jumittaa joulukaalikauppaa Ruotsissa – osa lehtikaalisadosta joudutaan kyntämään peltoon

”Mitä jos järjestettäisiin Amazon-vientirengas?" – verkkokaupan jättimäinen virtuaalitori kiinnostaa jo perhekoon ruokaviejiä

Tunnetko posson? Se on kotkalaisten pyhä herkku, ja myydään usein loppuun jo samana päivänä

Pekka Puska sai Maailman Sydänjärjestön elämäntyöpalkinnon