Ruoka

Kuhmo mainittu: Britit ovat tyrmistyneet koululaisille jaetuista ruokakasseista, Twitterissä esimerkki vertailuun haettiin Suomesta

Britanniassa ilmaista lounasta pitää erikseen hakea esimerkiksi pieniin tuloihin vedoten. Köyhien lasten ravitsemus etäkoulun aikana huolestuttaa saarivaltiossa monia.
Kuvakaappaus Twitteristä
Kuhmossa lapsille jaettiin lähiruokaa. Mukana on reilusti juustoa ja kananmunia.

Britanniassa koululaiset ovat yhä etäopetuksessa. Kansalaiset ovat olleet huolissaan erityisesti köyhien perheiden lasten ravitsemuksesta, ja sitä paikkaamaan osalle koululaisista on jaettu ruokakassi.

30 punnan maksusitoumuksen sijaan lapsille on annettu kymmeneksi päiväksi kaksi porkkanaa, kaksi omenaa, perunaa ja banaania, tölkki papuja, juustoa, pastaa ja joitakin muita elintarvikkeita, jotka ovat nähtävissä kuvassa.

Twitter-käyttäjä Roadside Mum tyrmistyi lapsensa saamasta ruoka-avusta. Hän laski ruokakauppa Asdan hinnoilla, että olisi voinut ostaa kassin sisällön itse 5,22 punnalla.

Tilanne on herättänyt Britanniassa laajaa tyrmistystä. Ruuan jakaminen koululaisille on ollut Britanniassa kuuma puheenaihe koko korona-ajan, ja yksi hankkeen äänekkäimmistä puolustajista on ollut jalkapalloilija Marcus Rashford. Hänen mielestään nyt jaettua ruokamäärää ei voinut hyväksyä.

Jakelusta vastaa yritys puolustautuu sanomalla, että kassissa on kymmenen päivän sijaan viiden päivän ruoka. He pahoittelevat virhettään tiedottamisessa ja kertovat hankkeen olevan haastava.

Yritys kertoo kassin hinnan pakkauksineen ja kuljetuksineen olevan 10,50 puntaa. Se on silti kaksi kertaa kalliimpi hinta kuin kassille laskettu hinta ruokakaupasta ostettaessa.

Labourin kansanedustaja David Lammy vertasi Twitterissä kassin sisältöä suomalaiseen vaihtoehtoon, Kuhmon keväällä koululaisilleen jakamaan ruokakassiin. Kassin arvo oli 31 euroa eli nykykurssilla 2,5 euroa vähemmän kuin brittikassin.

Kuhmon kassi sisälsi pääosin kotimaisia perusraaka-aineita ja mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa. Paikallisia tuotteita kassissa ovat muun muassa Konapin kananmunat, Hyvärisen leipomon leivät ja Akonlahden puutarhan lahjoittamat salaattipussit.

Kassin arvo vastaa Kuhmon kaupungin tiedotteen mukaan ateriapalvelujen raaka-aineisiin käyttämiä menoja kuukausitasolla oppilasta kohden. Kassin lunasti 630 etäoppilasta.

Suomalainen kouluruokailu tarjoaa oppilaille lämpimän lounaan ruokajuomineen, lisäkkeineen ja leipineen joka päivä. Annoksen keskiarvoinen hinta on Ylen mukaan 2,80 euroa päivässä oppilasta kohden. Se sisältää kaikki lounaan kulut.

Britanniassa ilmaista koululounasta on haettava erikseen avustuksena esimerkiksi pienien tulojen perusteella.

Lähteet:

Mirror: Mum slams free school meal food parcel as Marcus Rashford says it's 'not good enough

Daily Mail: Catering company challenges mother over '£5.22' free school meals box: Firm claims package contained 'five days' food and not 10 - as No10 launches 'urgent' probe into chaos

Yle: Katso, mitä kouluruoka kunnassasi maksaa – halvin annos syntyy Inkoossa alle eurolla, Kustavissa on kalleinta

Kuhmon kaupunki jakoi kuhmolaisille etäopetuksessa oleville perusopetuksen ja esiopetuksen oppilaille ruokakassin

Kuvakaappaus Twitteristä
Ruokakassien sisällöt rinnakkain.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokavirasto: Kananmunaeriä vedetään myynnistä salmonellariskin vuoksi

Huippupihvejä tuotetaan Suomessa aivan tavallisilla lypsykarjatiloilla – kansainvälisesti palkittu liha löytää syöjänsä Euroopan huippuravintoloista

93 prosenttia suomalaisista syö lihaa, päivittäin alle puolet

Sirkkabuumi meni, nouseeko seuraavaksi matokuume? – EU hyväksyi tiistaina jauhomadon ihmisruuaksi