Paraisten piparkakut
Paraisten piparkakkuja leivotaan vuodesta toiseen hyväksi todetulla ohjeella. Tosin alkuperäinen, 1920-luvulla kehitetty ohje, on salainen. Piparitaikinaa leivottaessa pöydälle ripotellaan jauhoja, jotta taikinaa on helppo käsitellä. Käytä jauhoja kuitenkin mahdollisimman vähän, koska taikinalevystä jää aina reunoja, jotka kaulitaan uudelleen. Ylimääräinen jauho tekee pipareista lopulta kuivia ja kovia.
Säilytä piparit tiiviissä, kannellisessa purkissa tai rasiassa, jotta ne pysyvät rapeina. Kuva: Jaana KankaanpääParaisten piparkakut
noin 100 kpl
Ainekset
- 1 1/2 dl tummaa siirappia
- 2 dl sokeria
- 250 g voita
- 1 rkl pomeranssinkuorta
- 2 tl inkivääriä
- 1 tl neilikkaa
- 2 tl kanelia
- 2 munaa
- noin 9 dl vehnäjauhoja
- 2 tl soodaa
- 1/2 tl suolaa
Valmistusohje
Mittaa teräskattilaan siirappi, vesi, sokeri ja mausteet. Kiehauta ja vatkaa seos tasaisen kiiltäväksi. Lisää munat yksitellen vatkaten seokseen. Sekoita jauhoihin suola ja sooda. Lisää kattilassa olevaan vaahtoon jauhoseos. Sekoita tasaiseksi. Peitä taikina hyvin ja pidä jääkaapissa yli yön.
Kauli taikina ohueksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. Laita pellille samanmuotoisia ja -paksuisia pipareita paistumaan. Paista 175 asteessa 8–10 minuuttia riippuen piparin paksuudesta. Vedä heti uunista ottamisen jälkeen leivinpaperi pipareineen pois kuumalta pelliltä jäähtymään.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

