Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Paraisten piparkakut

Paraisten piparkakkuja leivotaan vuodesta toiseen hyväksi todetulla ohjeella. Tosin alkuperäinen, 1920-luvulla kehitetty ohje, on salainen. Piparitaikinaa leivottaessa pöydälle ripotellaan jauhoja, jotta taikinaa on helppo käsitellä. Käytä jauhoja kuitenkin mahdollisimman vähän, koska taikinalevystä jää aina reunoja, jotka kaulitaan uudelleen. Ylimääräinen jauho tekee pipareista lopulta kuivia ja kovia.
Säilytä piparit tiiviissä, kannellisessa purkissa tai rasiassa, jotta ne pysyvät rapeina.
Säilytä piparit tiiviissä, kannellisessa purkissa tai rasiassa, jotta ne pysyvät rapeina. Kuva: Jaana Kankaanpää

Paraisten piparkakut

noin 100 kpl

Ainekset

  • 1 1/2 dl tummaa siirappia
  • 2 dl sokeria
  • 250 g voita
  • 1 rkl pomeranssinkuorta
  • 2 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 2 tl kanelia
  • 2 munaa
  • noin 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl soodaa
  • 1/2 tl suolaa

Valmistusohje

Mittaa teräskattilaan siirappi, vesi, sokeri ja mausteet. Kiehauta ja vatkaa seos tasaisen kiiltäväksi. Lisää munat yksitellen vatkaten seokseen. Sekoita jauhoihin suola ja sooda. Lisää kattilassa olevaan vaahtoon jauhoseos. Sekoita tasaiseksi. Peitä taikina hyvin ja pidä jääkaapissa yli yön.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kauli taikina ohueksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. Laita pellille samanmuotoisia ja -paksuisia pipareita paistumaan. Paista 175 asteessa 8–10 minuuttia riippuen piparin paksuudesta. Vedä heti uunista ottamisen jälkeen leivinpaperi pipareineen pois kuumalta pelliltä jäähtymään.