Ruoka

Yksikin ylimääräinen sokerikide voi pilata koko karkkierän – kovien karkkien valmistus on tarkkaa puuhaa

Kovat karkit syntyvät muutamasta raaka-aineesta.
Jaana Kankaanpää
Värjättyä karkkimassaa pystyy työstämään, kun se on noin 65-asteista.

Miten värikkäät karkit käytännössä valmistuvat? Makeistamo-nimistä karkkitehdasta Euran Kauttualla Satakunnassa pyörittävä Timo Katila antaa pikaperehdytyksen aiheeseen.

Ensin kattilaan mitataan vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Kun sokeri alkaa kiehua, kattilan reunat puhdistetaan niihin mahdollisesti jääneistä sokerikiteistä vedellä ja maalaussudilla.

Jos kiehunut sokeri saa jostain niin sanotusta epäpuhtaudesta kiteen mallin, koko keitos saattaa jähmettyä yhdeksi kuumaksi, isoksi sokerikiteeksi. Kiteytymisen syyksi riittää vaikka yksi ainoa sokerikide kattilan reunalla.

"Sellaisella kuumalla sokerikiteellä ei totisesti tehdä mitään", Katila tiivistää.

Tämän jälkeen seoksen annetaan rauhassa kiehua 150 asteeseen, minkä jälkeen kattila otetaan liedeltä. Sokerin joukkoon lisätään maku, ja seos kaadetaan kivipöydälle jäähtymään. Tässä vaiheessa lisätään värit.

Kun seos on hetken jäähtynyt, sen joukkoon voidaan sekoittaa sitruuna-, omena- tai viinihappo. Hapon tarkoitus on tehostaa aromin makua ja säätää karkin happamuutta.

Jaana Kankaanpää
Väri lisätään sokerimassaan vasta kivipöydällä.

Kun sokerimassa on jäähtynyt tarpeeksi, eli noin 65–75-asteiseksi, se siirretään lämpöpöydälle, jossa sokerimassa pysyy muokattavana.

Jaana Kankaanpää
Tämänkertaiset karkkimassat saivat kylkeensä Katilan suosikkijääkiekkojoukkueen Lukon värit.

Pastillimuotoon tehdessä sokerimassa ajetaan erilaisten valssien läpi. Valssin läpi ajettu matto jähmettyy kovaksi kivipöydällä 5–10 minuutissa.

Sitten on jäljellä vielä pakkaaminen ja ostajan löytäminen. Ja tietenkin syöminen.

Lue myös:

Timo Katila valmistaa karamelleja käsityönä rakkaudesta lajiin – "Suomen karkkimarkkinoissa on sellainen erikoisuus, ettei karkin kauneutta nähdä lisäarvona"

Jaana Kankaanpää
Katila pyörittää karkkimassan tyynyvalssin läpi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste 72 prosenttia – siitä huolimatta Suomi on riippuvainen tuonnista

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa