Ruoka

"Tarjoilija, ruuassani on sirkkoja" – Helsingissä ja Espoossa lounastajille tarjoillaan kotisirkoilla höystettyjä ruokia

Ravintolapalveluita tarjoava Delicatessen kokeilee lounaslistoillaan kotisirkkoja kolmen viikon ajan. Asiakkaat ovat antaneet palautetta sekä puolesta että vastaan.
Linda Lipponen / Lifu / www.lifu
Delicatessen Safiirissa tarjoiltiin kotisirkoilla höystettyjä kasvispihvejä.

Pääkaupunkiseudulla toimiva ravintola- ja cateringpalvelu Delicatessen tarjoaa asiakkaille hyönteisruokaa lokakuun viimeisillä ja marraskuun ensimmäisellä viikolla. Kolmessa Delicatessen ravintolassa on perättäisillä viikoilla kotisirkkoja sisältävä lounasvaihtoehto.

Delicatessen Ravintolapalveluiden myyntijohtajan Heidi Saaren mukaan hyönteisviikkojen tarkoituksena on tehdä hyönteisruuasta arkipäiväinen kokemus. Toista viikkoa käynnissä olevat sirkkaviikot ovat saaneet Saaren mukaan asiakkailta sekä hyvää että huonoa palautetta.

"Osasimme odottaa, että palaute on vaihtelevaa, mutta olemme saaneet enemmän hyvää kuin huonoa palautetta."

Espoossa sijaitsevassa Delicatessen Safiirissa sirkkaviikot ovat tuoneet ravintolaan tavallista enemmän asiakkaita. Tavallisesti ravintolassa käy 200–250 syöjää päivässä, mutta sirkkaviikkojen aikana asiakkaita on saapunut päivittäin noin 290.

"Miehet ovat olleet innokkaampia maistamaan. Naisia sirkat ovat hieman ällöttäneet", kertoo Safiirin salissa työskentelevä Helena Toonemägi.

Kaikki Delicatessenin sirkkaviikoilla tarjotut sirkat ovat kotimaisia. Ne on tuottanut Voikkaalla sijaitseva Sarastus Foods. Sirkkojen toimittajana on ollut Heidi Saaren mukaan Kespro.

Ravintoloiden pöytiin on lisäksi asetettu sirkkatietoa sisältäviä pahvikylttejä. Niissä kerrotaan muun muassa sirkkojen proteiinipitoisuudesta ja niiden tuottamiseen vaadituista vesi- ja ravintomääristä. Kylttien tiedot ovat peräisin Espoossa sijaitsevalta sirkkayritykseltä Entocubelta.

Delicatessen on suunnitellut sirkkaviikkojen ruokalistoja Kespron koekeittiössä. Viikkojen taustalla on häärinyt myös hyönteiskokki Topi Kairenius.

Heidi Saaren mukaan ideana on ollut, että sirkat lisätään ruokiin kokonaisina.

"Näin kynnys esimerkiksi sirkkajauhojen käyttämiseen madaltuu", Saari arvelee.

Saaren mukaan hyönteisruokaa otetaan mahdollisesti mukaan Delicatessenin lounaskiertoon. Joka päivä hyönteisiä ei Saaren mukaan tulla tarjoamaan. Hän kuitenkin toivoo, että hyönteisruokakokeilut voisivat jatkua.

Saari arvelee, että ensimmäinen reaktio sirkkoihin saattaa olla monella ällötys.

"Mutta kun niitä maistaa, huomaa, että maku on itse asiassa aika mieto. Hieman kuin söisi poppareita."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin syntyi Suomen paras olut – Kuopion kaupunkivedelle oli tehtävä temppu jos toinenkin

Oletko tattien taitaja ja käävistä kärryillä? – Testaa MT:n sienivisalla

Söin täällä: Orimattilassa sijaitseva Ravintola Tehdas yllätti

Valviran haaviin jää yhä useammin "laiton olut"