
Tässä ovat joululeivonnan Suomen mestarit ‒ voittajapöydässä porodonitseja ja kuurankukkia
Voitot menivät Nokialle ja Iisalmeen.Ensimmäistä kertaa järjestetyt joululeivonnan SM-kilpailut käytiin lauantaina 3.12. Helsingin Teurastamolla. Aikuisten sarjan voitti nokialainen Anna Jaatinen ja 15–20-vuotiaiden sarjan voitti Pihla Sallinen Iisalmesta.
Tehtävänä kilpailijoilla oli leipoa tarjoilut jouluiseen kahvipöytään. Aikaa yhden makean ja yhden suolaisen herkun sekä piparisen pöytäkoristeen leipomiseen oli kolme tuntia. Tuomarit kiinnittivät huomiota leipomusten makuun, ulkonäköön sekä taikinoiden innovatiiviseen käyttöön. Piparisessa koristeessa näyttävyys ja tarina olivat taas tärkeässä osassa arviointia.
Myllyn Parhaan kehitysjohtaja Iiro Heinonen kuvaili kilpailua äärimmäisen kovatasoiseksi. Voittajat onnistuivat luomaan harkitun ja yhdenmukaisen kokonaisuuden, jossa leipomukset kertoivat samaa tarinaa.
”Kilpailun tuloksena syntyi todella mielenkiintoisia ja monipuolisia makumaailmoja. Etenkin nuorten kisaajien taidokkuus oli hämmästyttävä. Voittajien kattauksissa tarina nivoi leipomukset tiiviisti yhteen, ja suolaiset ja makeat maut olivat kauniisti balanssissa”, Heinonen kertoo.
Aikuisten sarjan voittaja Anna Jaatinen tarjoili tuomareille fetapiirakkaa salaatilla, jouluisen britakakun sekä piparisia kuurankukkia. Jaatiselle leipominen on sekä työ että harrastus, sillä hän pyörittää omaa tilausleipomoa.
Nuorten sarjan voittaja Pihla Sallinen leipoi kilpailussa porodonitseja, juustopiirakkaa sekä pipariteoksen, joka kuvasi joulun yhdessäoloa.
”Yleensä olen heikko keksimään suolaisia leipomuksia, mutta nyt resepti tuli heti mieleen. Halusin yhdistää poron ja puolukan maut. Juustokakkuja tykkään tehdä yleensä muutenkin”, Sallinen kertoo.
Joululeivonnan SM-kisojen tuomareina toimivat Myllyn Parhaan kehitysjohtaja Iiro Heinonen, Pullahiiren leivontanurkka -blogia pyörittävä elintarvikealan yrittäjä Taru Vihavainen ja viime vuonna Piparinleivonnan SM-kisat voittanut Piia Hjelt.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







