Muumit ja Suomenlinna innoittivat teekkarin tekemään kakkukirjan – macaronien opetteluun meni viisi vuotta
Emilia Vartiainen: Kakkuja ja saaritarinoita, Leivontaelämää Suomenlinnassa, 200 s., Cozy Publishing.
Emilia Vartiaisen Kakkuja ja saaritarinoita fiilistelee kauniisti elämää saarella, mutta sisältää myös herkullisia leivonnaisohjeita. Kuva: Cozy PublishingEmilia Vartiainen halusi tehdä kirjan leivontaharrastuksestaan, mutta koska kakkukirjoja on Suomi täynnä, niin kirjaan piti saada uusi juoni. Vartiaiselle se löytyi Tampereen muumimuseosta, missä hän vieraili pari vuotta sitten ja lumoutui muumien maailmasta. Hän kahlasi läpi Tove Janssonin koko tuotannon ja muutti vuosi sitten asumaan saareen, Helsingin Suomenlinnaan, missä hän on kuvannut lähes kaikki kirjan kuvat.
Kakkuja ja saaritarinoita onkin enemmän kuin leivontakirja. Sen kauniit kuvat vievät fiilistelemään kesäistä Suomenlinnaa ja kakkukuvat herauttavat veden kielelle. Jokaiseen reseptiin liittyy pieni johdanto, joka perustelee, miksi juuri se on valittu kirjaan.
Kirjan alkuun Vartiainen on koonnut ohjeita hilloihin ja tahnoihin ja lopussa on ohjeet hapanjuurileipään ja -pullaan, sillä Vartiainen harrastaa myös hapanjuurileivontaa.
Kirjan ohjeet ovat pääosin vegaanisia, mitä ei ole erikseen korostettu. Tosin ruskistettu voi, jota joissain ohjeissa käytetään, tehdään luomuvoista. Toki kokenut leipoja osaa käyttää esimerkiksi kaurajuomien sijaan maitotuotteita niin halutessaan, mutta mitä lienee vegaanisen voi, jota monessa ohjeessa käytetään?
Vartiainen opiskelee Aalto-yliopistossa, ja leivonta on hänelle vain harrastus, mutta tekniikan ylioppilaana hän tykkää ottaa haasteita vastaan. Siitä kertoo esimerkiksi se, että hän halusi kehittää vegaanisen version macaroneista, jotka tavallisenakin vaativat harjoittelua.
Testailuun meni viisi vuotta, eivätkä macaronit vieläkään aina onnistu. Kirjassa on kuitenkin seikkaperäinen ohje näiden vaativien ranskalaisten leivonnaisten tekoon. Vegaaniversiossa marenkiin käytetään munanvalkuaisen sijaan kikherneiden säilykelientä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




