Mummon kaneliässät – teräväreunainen tai pullea, näillä nikseillä onnistut

Taikinasta voi muotoilla myös muita kuin ässä-kirjaimia.
Kaneliässät ovat perinteinen kahvipöydän herkku.
Kaneliässät ovat perinteinen kahvipöydän herkku. Kuva: Carolina Husu
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaneliässistä on monia eri ohjeita. Toiset laittavat myös taikinaan kanelia. Osalle levinnyt, pullea ulkomuoto on se oikea. Sitten osa on mieltynyt teräväreunaisiin, hiukan koviin ässiin.

Joka tapauksessa pikkuleipien ainekset kannatta mitata tasamitoin, jotta taikinasta ei tulisi liian kovaa tai löysää. Taikina saa levätä jääkaapissa muutaman tunnin ennen leipomista.

Leivontavaiheessa kannattaa taikinan alle lisätä vain hiukan jauhoja, jotta kaneli-sokeriseos tarttuu kunnolla muotoiltaviin tankoihin. Taikinasta voi muotoilla erilaisia kirjaimia. Itsenäisyyspäivään sopii parhaiten perinteinen ässä.

    • Kaneliässät
    • noin 70 kpl
    • Ainekset
    • 200 g voita
    • 2 dl sokeria
    • 2 munaa
    • 1 tl leivinjauhetta
    • 5 dl vehnäjauhoja
    • (1 tl kanelia)
    • Pinnalle
    • 4 rkl sokeria
    • 2 tl kanelia

    Valmistusohje

    MAINOS (teksti jatkuu alla)
    MAINOS PÄÄTTYY
    MAINOS (teksti jatkuu alla)
    MAINOS PÄÄTTYY

    Vaahdota voita ja sokeria, kunnes seos on vaaleaa. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Siivilöi leivinjauhe-vehnäjauho-(kaneli)seos joukkoon. Käytä kanelia halutessasi myös taikinassa mausteena. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä peitettynä 1-2 tuntia jääkaapissa.

    Leivo taikinasta vajaan sentin paksuista nauhaa ja leikkaa se noin 8 cm:n pituisiksi tangoiksi. Kieräytä tangot sokeri-kaneliseoksessa. Aseta leivinpaperin päälle pellille S kirjaimen muotoon. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ovat kauniin ruskeita ja kypsiä.