
Pusikot puskevat pohjolan parsaa – ilmaista herkkua ei kannata ylenkatsoa
Rentunruusuksi haukuttu maitohorsma on jalon makuinen herkku pikaisesti pannulla paistettuna.
Maitohorsmat punertavine, mehevine varsineen ovat parhaita korkeintaan vaaksan mittaisina. Kuva: Katja LamminenToukokuussa ilmassa tuoksuu huumaava lupaus kesästä, mutta uusien perunoiden, mansikoiden ja muiden perinteisten kesäherkkujen sesonki antaa vielä odottaa itseään. Kulkiessa katse kääntyy hiekkateiden ja peltojen pientareille sekä hakkuaukeille. Vihertääkö? Joko pohjolan parsat puskevat maasta?
Rentunruusuksi haukuttu maitohorsma on jalon makuinen herkku pikaisesti pannulla paistettuna. Latvuksen lehtiä ei kannata nyppiä pois, sillä ne rapeutuvat mukavasti. Loraus öljyä ja ripaus suolaa riittää paistamiseen, mutta voi sekaan toki heittää myös esimerkiksi valkosipulia ja pippuria.
Toiset tykkäävät keittää horsmanversot parsan tapaan.
Maitohorsmat punertavine, mehevine varsineen ovat parhaita korkeintaan vaaksan mittaisina alkukesästä ennen kuin varsi ehtii kovettua.
Aavistuksen kirpakassa ominaismaussa on aistittavissa sitruunaa ja pähkinää. Vivahteet varmasti vaihtelevat kasvupaikan mukaan. Nuoria lehtiä voi silputa myös salaatin tai smoothien sekaan, kuten monia muitakin villiyrttejä.
Rentunruusu sisältää runsaasti ravintokuitua, kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja C-vitamiinia. Täydellinen paketti!
Miksi ostaa kaupasta kallista tuontiparsaa, kun jopa parempaa ”köyhän miehen parsaa” kasvaa takapihalla?
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat











