Uunijäätelö
Omelette norvégienne, Glace au four, Baked Alaska, Omelette suprise – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Suomeksi tämä jännittävä jälkiruoka, kuuman ja kylmän yhdistelmä, ristittiin uunijäätelöksi. Jäätelöntekotaito ulottuu 1700-luvulle asti. Aluksi jäätelöä siveltiin kakkuviipaleen päälle, peitettiin marengilla ja käytettiin kuumassa uunissa. Vielä näyttävämpi siitä tuli, kun herkku tarjoiltiin palavana eli valeltuna palavalla alkoholilla. Pohjana käytetään tyypillisesti sokerikakkupohjaa, mutta voi sen korvata tiiviillä keksirivistölläkin. Täytteeksi sopivat hillo tai hedelmäpalat. Tärkeää on, että marenki levitetään huolellisesti peittämään jäätelö ennen uuniin panoa.
Voit tehdä uunijäätelöt myös uuninkestäviin annosastioihin. Pakasta ne ja ota noin 10 minuuttia ennen uuniin panoa huoneenlämpöön. Kuva: Kari SalonenUunijäätelö
noin 8 annosta
Ainekset
- 2 kananmunaa
- ¾ dl sokeria
- ½ dl vehnäjauhoja
- ½ dl perunajauhoja
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ tl leivinjauhetta
Kostutus
- 3 rkl dl hedelmä- tai marjalikööriä tai mehua
Täyte
- 1 ½ dl marjahilloa
- 1 l vaniljajäätelöä
Kuorrutus
- 4 kananmunanvalkuaista
- 1 ½ dl tomusokeria
- 2 rkl mantelilastuja
Valmistusohje
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Siivilöi jauhot vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun torttuvuokaan. Paista 200 asteessa kypsäksi noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Nosta torttupohja uuninkestävälle vadille ja kostuta liköörillä tai mehulla. Levitä pohjalle hillokerros.
Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen loppuvaiheessa. Vatkaa kovaksi vaahdoksi.
Aseta torttupohjalle jäätelö joko kokonaisena tai paloina. Peitä jäätelö huolellisesti kauttaaltaan marengilla. Pane jäätelö uuniin noin 5 minuutiksi, kunnes pinta saa hiukan ruskeaa väriä. Tarjoa heti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
