Itä-Lapin kuntayhtymältä hätähuuto: Paikallislehtien hoitama tiedonvälitys turvattava valmiuslain aikana - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Itä-Lapin kuntayhtymältä hätähuuto: Paikallislehtien hoitama tiedonvälitys turvattava valmiuslain aikana

Ilmoitusten väheneminen lehtien sivuilta on ajamassa paikalliset ilmaisjakelulehdet kriisiin.
Kuva: Lari Lievonen, Kuvitus: Juho Leskinen
Koti-Lappi- ja Kuriiri-paikallislehdet ovat korvaamattomia tiedonvälittäjiä erityisesti kunnille, seurakunnille, yhdistyksille ja yrityksille, korostavat Itä-Lapin kunnat, Itä-Lapin kuntayhtymä ja alueen yrittäjäyhdistykset hallitukselle osoittamassaan avoimessa kirjeessä.

Itä-Lapin kunnat, Itä-Lapin kuntayhtymä ja alueen yrittäjäyhdistykset vetoavat avoimella kirjeellä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukseen, jotta se turvaisi paikallislehtien toiminnan koronakriisin ja valmiuslain voimassaolon aikana.

Ilmaisjakeluna leviävät paikallislehdet ovat ajautuneet koronaepidemian vuoksi talouskriisiin, koska niiden tulovirta on mainostulojen putoamisen myötä tyrehtynyt.

Kirjeessä vaaditaan journalistin ohjeisiin sitoutuneille paikallislehdille eli Sanomalehtien liiton jäsenlehdille kahden henkilön koko palkkaa vastaavaa palkkatukea.

Lisäksi kirjeessä on kolme valtion kokonaan omistamaa Postia koskevaa vaatimusta: Postin pitäisi jakaa kaikki paikallislehdet, sekä tilattavat että ilmaisjakelulehdet, maksutta kerran viikossa. Vaatimus koskee Postin yleisvelvoitealuetta, johon kuuluu noin 80 prosenttia Suomen pinta-alasta.

Lisäksi Postin pitäisi keskeyttää oman Postiset-nimellä jakamansa ilmaisjakelun kriisin ajaksi.

Posti Oy:n pitäisi myös jäädyttää sillä meneillään olevat paikallislehtiin kohdistuvat perintätoimet ja mahdolliset maksujärjestelyt.

Itä-Lapin kunnat, Itä-Lapin kuntayhtymä ja alueen yrittäjäyhdistykset perustelevat vaatimuksia sillä, että alueen paikallislehdet, Koti-Lappi ja Kuriiri, ovat korvaamattomia tiedonvälittäjiä erityisesti kunnille, seurakunnille, yhdistyksille ja yrityksille.

"Ne ovat korvaamaton elinvoimatekijä alueellaan."

Paikallislehdillä on myös monia sosiaalinen, sivistyksellisiä, yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia tehtäviä, kirjeessä korostetaan.

"Paikallislehdet ovat elintärkeitä ikääntyvän väestön tiedonsaannin kannalta. - - Paikallislehtien rooli koko maan tiedonvälityksessä poikkeusoloissa on korvaamaton."

Kirjeessä myös muistutetaan kustantajia koskevasta valmiustilalain mukaisesta velvoitteesta julkaista maksutta viranomaistiedotteet rajoitetuilla edellytyksillä.

"Näin toimien viranomaistiedottaminen ja vastuullisen tiedottaminen säilyy koko maassa. Paikallislehdet ovat alueen palveluiden keskeinen markkinointikanava paikallisille yrityksille."

Lue lisää

Kolme seuraamusmaksua tietosuojarikkomuksista – Posti sai sadantuhannen euron rapsut

Uudenlainen mediayhteistyö kokeiluun: Parkanossa ilmestyvä Ylä-Satakunta-lehti alkaa julkaista sivuillaan Ylen alueuutisia

HS: Postin toimintaa selvittänyt työryhmä esittää harvaan asuttujen seutujen lehtijakelun turvaamiseksi useiden miljoonien eurojen tukea

Posti suunnittelee perjantain jakelun keventämistä kesäksi – aloittaa noin 8000 henkilöä koskevat yt-neuvottelut