Talous

Suomi on etulyöntiasemassa Venäjän turismissa – "Turvallinen automatkailu perheen ja ystäväpiirin kesken on venäläisillä ensimmäisenä mielessä koronarajoitusten poistuttua"

Keskuskauppakamarin Timo Vuoren mukaan koronavirus voi tarjota jättipotin Suomen kestävälle matkailulle.
Juho Leskinen
Vuonna 2019 venäläiset olivat selvästi suurin matkailijaryhmä 12 prosentin osuudella ja 814 600 yöpymisellä Suomessa. Kuvassa on venäläisiä turisteja Helsingin Esplanadilla.

Sitten kun Venäjä avaa rajansa ja ulkomaille on turvallista matkustaa, Suomi on sijaintinsa puolesta etulyöntiasemassa. Näin sanoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Myös Moskovan seudulta on aiempaa helpompi matkustaa Suomeen uuden Moskova-Pietari -moottoritien vuoksi.

"Suomessa arvostetaan puhdasta luontoa ja mökkeilyä. Sen tyyppinen turvallinen automatkailu perheen ja ystäväpiirin kesken on varmasti venäläisillä ensimmäisenä mielessä koronarajoitusten poistuttua", Rekolainen sanoo MT:lle.

Suomi ei ole erityisen edullinen matkailumaa, joten itäturismi painottuu venäläiseen keskiluokkaan ja ylempään keskiluokkaan.

Venäjän talous on huonossa jamassa. Ne ihmiset, joilla on itänaapurissa varaa, sijoittavat rahansa kotimaassa kiinteään omaisuuteen tai arvokkaisiin kulutushyödykkeisiin.

Lähivuosina ei ole nähtävissä venäläisten kiinteistöbuumia Suomessa, Jaana Rekolainen arvioi.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Timo Vuoren mukaan koronavirus voi tarjota jättipotin Suomen kestävälle matkailulle.

Hänestä Suomeen kannattaa houkutella pieniä matkailijaryhmiä kalliilla palvelulla. Islannin tyylinen massaturismi ei ole järkevä vaihtoehto.

"Otetaan sama raha, mutta rasitetaan vähemmän ympäristöä. Se on meidän matkailun ja maaseudun mahdollisuus", Vuori sanoo MT:lle.

Vuonna 2019 venäläiset olivat selvästi suurin matkailijaryhmä 12 prosentin osuudella ja 814 600 yöpymisellä Suomessa.

"Tämä kesä on menetetty osittain kansainvälisen matkailun osalta, mutta Lapista kuuluu hyviä uutisia. Turistit ovat palaamassa ja ensi syksyä ja talvea on jo myyty hyvin", Vuori iloitsee.

Matkustusrajoitusten vuoksi venäläiset eivät pääse vielä Järvi-Suomeen, jossa heidän osuutensa ulkomaisista turisteista on ollut peräti 34 prosenttia.

Lue lisää

MaRan kysely: Lähes 30 prosenttia pohjoisen hotelleista ja kylpylöistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla ensi keväänä

Mitä tehdä syyslomalla kotimaassa? Vain puolentoista tunnin päässä Helsingistä sijaitsee itärannikon kätketty helmi

Matkailuyrittäjä irtisanoo ja vie firman talven yli yksin – Lapissa valmistaudutaan talveen ilman ulkomaisia asiakkaita

Posiosta Suomen ensimmäinen kestävä matkailualue – "Meillä jokainen poro ja husky on kuin perheenjäsen"