Talous

MTV Uutiset: Ruotsalaisen kauramaitoyhtiö Oatlyn osaomistaa nyt yhtiö, joka hakkaa sademetsiä Brasiliassa

Oatly mainostaa tuotteitaan ympäristöystävällisinä, koska ne ovat maidottomia ja soijattomia.
Flickr/NASA Earth Observatory
Metsäpalo Amazoniassa NASA:n ilmakuvassa. Brasilian metsäpalot tuhoavat sademetsää, jota muutetaan viljelys- ja laidunmaaksi soijalle ja naudoille.

MTV Uutiset kertoo, että kauramaito- ja jäätelötuotteistaan tunnettu ruotsalainen Oatly-yhtiö on joutunut kohun keskelle. Ympäristöystävällisenä pidetyn Oatlyn osaomistajaa Blackstone Groupia syytetään Amazonin sademetsien tuhoamisesta ja ihmisoikeusrikkomuksista.

Oatly mainostaa tuotteitaan ympäristöystävällisinä, koska ne ovat maidottomia ja soijattomia.

"Maailman keuhkoina" pidettyjä Amazonin sademetsiä on raivattu muun muassa soijaplantaasien tieltä ja tämän vuoksi soijatuotteilla on omat vastustajansa. Myös karjatiloja pidetään osasyyllisenä ilmastonmuutokseen.

The Intercept-lehden mukaan Blackstonella on merkittävä rooli Amazonin sademetsien tuhoamisessa. Blackstonen omistamat brasilialaisyhtiöt ovat lehden tietojen mukaan tuhonneet sademetsiä istuttaakseen alueelle viljaa ja soijaa.

Lisäksi yhtiöt ovat raivanneet sademetsää rakentaakseen moottoritien, joka johtaa viljelyalueilta Mirititubassa sijaitsevaan satamaterminaaliin. Blackstonen perustaja ja toimitusjohtaja Stephen Schwarzman on Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin läheinen liittolainen.

Omistussuhde on herättänyt Ruotsissa somekohun. Bloggari Niklas kuvailee tuotteiden maistuvan nyt "ahneudelta ja vereltä".

Oatlyn viestintäjohtaja Linda Nordgrenin mukaan sademetsien kohtelusta noussut kohu ei vaikuta Oatlyn ja Blackstone Groupin yhteistyöhön, MTV Uutiset kertoo.

"Minulla ei ole mitään tietoa, pitävätkö väitetyt asiat paikkaansa – mahdollista se tietysti on. Tämä ei vaikuta mitenkään yhteistyöhömme", Nordgren sanoo MTV Uutisille.

"On hyvä, että Blackstonen rahat menevät juuri Oatlylle – yhtiöön, joka suosii tuotannossaan kestävää kehitystä. Mieluummin näin kuin että raha menisi jonnekin muualle, Nordgren sanoo.

Niklas' blog: Blackstone now own 10% of Oatly, whose new flavours include greed and blood

MTV3: "Tuotteet maistuvat vereltä ja ahneudelta": Vegaanien suosima Oatly joutui kohun keskelle – osaomistajaa syytetään sademetsien tuhoamisesta

Vegaanien suosima Oatly vastaa osaomistajansa sademetsätoimista nousseeseen kohuun: "Hyvä, että he sijoittavat rahansa juuri meidän yhtiöömme"

Lisätty juttuun 28.8.2020 kello 13.31 tietoa Oatlyn kannasta omistajaansa.

Lue lisää

Kaurajuomayhtiö Oatlyn arvo pörssissä on kivunnut jo 14 miljardiin euroon

Oatlyn verkkosivuille 18 vuoden ikäraja ja "maitovaroitus" – kaurajuomayhtiö sai toukokuussa huomautuksen mainonnastaan

Brasiliassa on kirjattu jo yli 450 000 koronakuolemaa – kuolonuhrien määrän pelätään kääntyvän taas kasvuun

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"