Talous

Paperiliiton Petri Vanhala Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuskulttuurista: "Järkevä liike"

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala arvioi metsäteollisuudessa sopimisen jäykistyvän, kun Metsäteollisuus ry vetäytyy jatkossa valtakunnallisesta työehtosopimuksesta.
Jaana Kankaanpää
"Kun valtakunnantason työehtosopimusta ei jatkossa ole, se jäykistää sopimista", Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kuvaa dilemmaa metsäteollisuuden alalla.

"Järkevä liike, järjestöjen välillä sopiminen on Suomen etu", kommentoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala pikaviestipalvelu Twitterissä Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Helteen haastattelun ydintä Maaseudun Tulevaisuudelle.

Teknologiateollisuuden Helle kertoi MT:n haastattelussa järjestön toivovan pääsevän työpaikoilla paikallisesti sopien yhteisymmärrykseen tammikuun kahden prosentin palkankorotuksista.

"Sopimusten avaamista kesken sopimuskauden emme lähde esittämään", Minna Helle vahvisti MT:n haastattelussa 30.11.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimus mahdollistaa palkantarkistuksista sopimisen yritystasolla. Jos paikallisesti ei muusta yhdessä sovita, perälautana palkat nousevat helmikuun alusta sovitut kaksi prosenttia.

Paperiliiton Petri Vanhalan arvion mukaan metsäteollisuuden piirissä sopiminen jäykistyy jatkossa, kun Metsäteollisuus ry omalla päätöksellään lopettaa valtakunnallisten työehtosopimusten neuvottelemisen ja tekemisen.

"Valtakunnan tasolla järjestöjen välillä voi laissa määrättyä heikommin, esimerkiksi vuosiloman osalta", Vanhala perustelee.

Hän ottaa esimerkiksi alalla tehtävän kolmivuorotyön, jossa hänen mukaansa nyt on lyhyempi yhtäjaksoinen loma kuin vuosilomalaki määrää. Laki määrää neljän viikon yhtäjaksoisesta lomasta. Myös työaikalaissa on määräyksiä, jotka edellyttävät pohjaksi valtakunnan tason työehtosopimusta.

"Tämä mahdollisuus poistuu, kun ei ole valtakunnan tason työehtosopimusta. Laki ei taivu siihen. Se jäykistää sopimista", Vanhala viittaa tuleviin yrityskohtaisesti sovittaviin työehtosopimuksiin.

Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n nykyinen työehtosopimus jatkuu vuoden 2021 loppuun.

Metsäteollisuus ry ilmoitti lokakuun alussa irtautuvansa työehtosopimustoiminnasta, ja työehdoista sopimisen siirtyvän yritystasolle.

Metsäteollisuuden työmarkkinoista vastaavia asiantuntijoita ja johtajia on jo siirtynyt toimialan suurimpiin jäsenyrityksiin. Paperiliitto aikoo olla mukana neuvotteluissa myös paikallisella yritystasolla.

Vanhala pitää mielenkiintoisena, "miten jatkossa pienemmissä metsäteollisuuden jäsenyrityksissä sopimuksiin päästään".

Ruotsissa teollisuusliitot pääsivät marraskuun alussa sopimukseen 5,4 prosentin palkankorotuksista 29 kuukauden sopimuskaudella. Korotukset ovat suunnilleen samaa tasoa tai hieman yli sen, mitä Suomen kahden vuoden ja viime kevättalvella sovitut korotukset ovat.

Ruotsin paperiliitto ei tähän sopimukseen kuitenkaan kuulunut.

Petri Vanhalan tietojen mukaan Ruotsin paperiliitto hakee jäsenilleen korkeampia korotuksia ja myös tekstikysymyksissä edistymistä. Vanhalan arvion mukaan tilanne helpottaa Suomen ja Ruotsin välistä kustannuskilpailukykyä.

Paperiliiton teettämän konsulttiselvityksen perusteella Suomessa tehty paperitonni on työkustannuksiltaan halvempi kuin Ruotsissa ja Saksassa tehtynä.

Lue lisää aiheesta: Teknologiateollisuus panee toivonsa työehtosopimuksensa paikallisiin "säätöruuveihin": "Emme lähde esittämään työehtosopimusten avaamista"

Metsäteollisuus ry:n Jyrki Hollmén siirtyy UPM:n työmarkkinapomoksi

Myös Stora Enso löysi työmarkkinapomon Metsäteollisuus ry:stä – Kimmo Kurki uuteen tehtävään joulukuun alussa

Lue lisää

Yrityskohtainen palkkaratkaisu vai kahden prosentin "perälauta" – Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton jäsenyritysten paikallisissa neuvotteluissa on ollut paljon pelissä

Ylä-Lapin hakkuut jäissä jo kahden vuoden ajan: "Jos yhteismetsät eivät pääse jaloilleen, aiheuttaa se haasteita myös pienmetsänomistajille"

Kiertotalousohjelma sallii puunkäytön lisäämisen – huolet uusiutuvien raaka-aineiden käyttökatosta ovat turhia, valtiosihteeri Tiilikainen vakuuttaa

Bioenergia-ala arvostelee kiertotalouden ohjelmaehdotusta: Raaka-aineen kulutuskatto ohjaa harhaan ja heikentää metsäsektorin toimintakykyä