Ulkomaat

Yhdysvalloissa syytteet neljälle miehelle, jotka yrittivät kaataa presidentin patsasta Valkoisen talon edessä – Trump julkaisi kuvia muista epäillyistä, mutta piti kielenkannat kurissa

Presidentti Donald Trump on antanut liittovaltion poliisille luvan pidättää kenet tahansa, joka yrittää tuhota patsaita tai vastaavia monumentteja.
Mandel Ngan
Kaatamisyrityksen jälkeen tiistaina Trump oli uhannut tviiteissään kansallisia monumentteja vahingoittavia "anarkisteja" järeillä vankeusrangaistuksilla.

Yhdysvalloissa on nostettu syytteet neljää miestä vastaan, jotka yrittivät kaataa entisen presidentin Andrew Jacksonin patsasta Valkoisen talon ulkopuolella maanantaina.

Poliisi julkaisi lauantaina lisäksi ilmoituksia yli kymmenestä muusta tapahtumiin osallisesta henkilöstä, joiden tunnistamiseen se pyysi apua. Presidentti Donald Trump, joka jo aiemmin tällä viikolla ilmaisi tiukan kantansa protestoijia vastaan, julkaisi ilmoitukset omalla Twitter-tilillään.

Trump julkaisi poliisin ilmoitukset ilman minkäänlaisia saatetekstejä tai kommentteja. Trump kommentoi ainoastaan Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ilmoitusta toteamalla, että tekijöistä useita on otettu kiinni ja useita vielä etsitään vandalismista epäiltynä.

Kaatamisyrityksen jälkeen tiistaina Trump oli uhannut tviiteissään kansallisia monumentteja vahingoittavia "anarkisteja" järeillä vankeusrangaistuksilla. Twitter piti Trumpin kielenkäyttöä sääntöjensä vastaisena ja piilotti voimakeinoilla uhkaavan tviitin varoituksen alle.

Syytteisiin johtaneet tapahtumat saivat alkunsa maanantaina, kun mielenosoittajajoukko yritti kaataa Jacksonin patsaan Valkoisen talon vieressä olevassa puistossa köysien avulla. Poliisi käytti pippurisumutetta saadakseen patsaan kumoamista yrittäneet mielenosoittajat hajaantumaan.

Miehistä neljä tunnistettiin paikalta kuvatun videon avulla. Syytetyt ovat iältään 20–47-vuotiaita. Heitä syytetään liittovaltion omaisuuden tuhoamisesta, josta voidaan määrätä rangaistukseksi 1–10 vuotta vankeutta.

"Näiden syytteiden tulisi toimia varoituksena niille, jotka päättävät tuhota maamme pääkaupunkia koristavia patsaita ja monumentteja: teidän väkivaltaista käytöstänne ja rikollista toimintaanne ei tulla sietämään," syyttäjänlaitosta edustava Michael R. Sherwin kommentoi lauantaina.

Uutiskanava CNN:n mukaan FBI sanoi kunnioittavansa perustuslaissa turvattua oikeutta osoittaa mieltään, kunhan se tehdään rauhanomaisesti.

"Emme tule sallimaan sitä, että opportunistit kaappaavat rauhanomaiset mielenosoitukset yllyttääkseen väkivaltaan tai omaisuuden tuhoamiseen," FBI:n Washingtonin toimiston rikososastoa johtava James Dawson kommentoi.

Rasismi Yhdysvalloissa nousi myrskyn silmään sen jälkeen, kun mustaihoinen George Floyd sai surmansa pidätystilanteessa Minneapolisissa 25. toukokuuta. Rasismiin ja sortoon liitettyjen symbolien, muotokuvien ja patsaiden poistamista on vaadittu viime viikkojen Black Lives Matter -mielenosoituksissa ympäri maailmaa.

Kun patsaankaatajat yrittivät iskeä Washingtonissa, Trump kertoi Twitterissä antaneensa liittovaltiolle luvan pidättää kenet tahansa, joka vandalisoi tai tuhoaa monumentin, patsaan tai muuta vastaavaa liittovaltion omaisuutta Yhdysvalloissa.

Lue lisää

Joe Biden: Donald Trumpin hallinto ei ole ollut vastahakoinen vallanvaihdon aloittamisessa – Trump ja Biden eivät ole vieläkään puhuneet

Trump valmis aloittamaan vallanvaihtoprosessin, mutta ei myönnä vaalitappiotaan – Biden: "Elintärkeä askel sujuvan vallansiirron kannalta"

CNN: Trump on hävinnyt tai vetänyt pois jo ainakin 30 vaaleihin liittyvää oikeusjuttuaan – tuorein tappio Pennsylvaniassa

Trump antoi potkut kyberturvallisuudesta vastaavalle johtajalle, joka tyrmäsi vaalit hävinneen presidentin väitteet vilpistä