Ulkomaat

Etätyö toi myös koiraongelman Ruotsiin

Korona-aikaan lisääntyneet etätyöt ovat tuoneet Ruotsiin erikoisen ongelman – koirat. Kiinnostus lemmikkejä kohtaan on nimittäin lisääntynyt niin, etteivät kasvattajat pysy perässä ja koirien laitonkin tuonti rehottaa.
Kari Salonen
Laittomasti maahan tuodut koirat voivat tuoda mukanaan sairauksia tai niillä voi olla käyttäytymishäiriöitä.

Etätöitä tekevät hankkivat yhä enemmän seurakseen lemmikkejä, erityisesti koiria. Se taas on johtanut koirien ja niiden pentujen lisääntyneeseen maahantuontiin ja tuontikauppaan. Kauppa sisältää sekä laittoman osuuden että virallisten tahojen käyttämisen.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota koirienkin hyvinvoinnista vastaava yhteistyöjärjestö, jossa myös Ruotsin maatalousvirasto on edustettuna.

Järjestö muistuttaa koiran ostajaa siitä, että tällä on vastuu varmistaa koiran tulevan hyvistä kasvatusoloista. Sekä suosittujen että maahantuotujen rotujen pentuja voidaan näet kasvattaa puutteellisissa oloissa niin sanotuissa pentutehtaissa.

Naaraskoirat voidaan pakottaa paritteluun ja elättää kurjissa oloissa niin tiineyden aikana kuin pentujen jo synnyttyä. Pennut erotetaan emäkoirista liian aikaisin, josta voi aiheutua käytöshäiriöitä. Lisäksi osa ”pentutehtaissa” syntyneistä pennuista kantaa tarttuvia tauteja, joiden hoitaminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia.

”Teemme päivittäin päätöksiä koskien rajalle pysäytettyjä tai tuontia koskevien sääntöjen vastaisesti maahan tuotuja koiria”, maatalousviraston edustaja Lotta Hofverberg sanoo viraston tiedotteessa.

Olosuhteista riippuen eläin voidaan käännyttää maasta, lopettaa tai asettaa karanteeniin. Hofverberg muistuttaa, että eläimen käännyttäminen saattaa aiheuttaa pitkän ja työlään paluumatkan tai pahimmassa tapauksessa eläimen lopettamisen.

”Enin osa maahan luvattomasti tuoduista koirista, myydään verkon ilmoitusten kautta. Koirat eivät täytä terveysvaatimuksia, ovat liian nuoria rokotettaviksi ja niillä on usein väärennetty passi. Laiton tuonti ei vaaranna vain pentujen hyvinvointia, vaan myös eläin- ja kansanterveyden, koska tietyt sairaudet voivat tarttua toisiin eläimiin ja ihmisiin”, Tukholman läänineläinlääkäri Sonia Lopes huomauttaa.

Lue lisää

Muutto käy, ja mökkikauppa

Netissä jaettavat "suloiset" kuvat herättivät eläinlääkärin huomion – kissojen ruokinnasta liikkuu yhä vääriä käsityksiä: "Ruokailu ei ole kissalle ryhmähenkeä vahvistava tapahtuma"

Etätyön roolia on täsmennettävä

Haave, jonka voi toteuttaa