Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Yhdysvalloissa hävinneen häivehävittäjän jäänteet löydettiin – etsintä sai irvileuat liikkeelle

F-35-hävittäjät on tarkoituksella kehitetty niin, että niiden paikallistaminen on vaikeaa.
Kone hävisi sunnuntaina sen jälkeen, kun sen lentäjä oli käyttänyt heittoistuinta. Kuvituskuva. LEHTIKUVA/AFP.
Kone hävisi sunnuntaina sen jälkeen, kun sen lentäjä oli käyttänyt heittoistuinta. Kuvituskuva. LEHTIKUVA/AFP.  

Yhdysvalloissa hävinneen häivehävittäjän jäänteet on löydetty, kertoo Charlestonin lentotukikohta viestipalvelu X:ssä. 80 miljoonan dollarin arvoisen F-35-koneen jäänteet löydettiin Etelä-Carolinasta noin kahden tunnin matkan päästä lentotukikohdasta.

”Pyydämme asukkaita välttämään aluetta sen aikaa, että jäänteet otetaan talteen”, sanottiin puolustusvoimien lausunnossa.

Kone hävisi sunnuntaina sen jälkeen, kun sen lentäjä oli käyttänyt heittoistuinta. Ilmavoimat ei eritellyt syytä heittoistuimen käyttöön vaan kuvaili sitä "vahingoksi".

Lentäjä selvisi koneesta, mutta lentoaan jatkaneesta häivehävittäjästä ei sen sijaan löydetty jälkeäkään. Lentotukikohta pyysikin aiemmin X:ssä yleisön apua koneensa paikallistamisessa.

Häivehävittäjän häviäminen kirvoitti useita kommentteja sosiaalisessa mediassa. Muun muassa Charlestonin alueen kongressiedustaja Nancy Mace kyseli, eikö koneessa ole minkäänlaista jäljitysohjelmaa.

Sosiaalisessa mediassa kiersi myös manipuloituja kuvia, joiden yhteydessä lupailtiin löytöpalkkiota koneen löytymisestä.

Yhdessä kuvassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli muokattu poseeraamaan häivehävittäjän edustalla näyttäen siltä, että hän olisi ottanut koneen. Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen Zelenskyi on painostanut Yhdysvaltoja toimittamaan hävittäjiä Ukrainaan.

Lentotukikohdan tiedottajan Jeremy Hugginsin mukaan hävinneen häivehävittäjän paikannuksen mahdollistava transponderi ei ollut käytössä, minkä lisäksi koneen häiveominaisuudet tekevät sen paikannuksesta vaikeaa. F-35-hävittäjät on tarkoituksella kehitetty niin, että niiden paikallistaminen on vaikeaa.