VERKOSSA SANOTTUA ”Jos ei ole rahaamaksaa puista, sitten on vaan oltava ilman”
MT:n Metsänomistajanumeron puukauppaa käsitellyt uutinen ”Sahat tinkivät jopa kymppiä havutukin hinnasta” (26.9.) synnytti vilkkaan keskustelun.
Harvalta riitti ymmärrystä puun hinnan laskulle.
”Jos ei ole rahaa maksaa puista, sitten on vaan oltava ilman. Polkekaa kovempaa niin pidot paranee. Sellaisia ohjeita on muillekin annettu”, toteaa Tyypillinen maajussi.
”No voi, voi. Minä just nostin tukkipuun hinnan 199 e/m3. Kuitupuuta minulta saa 243 e/m3. Siinäpä olevat sitten ostamati. Raakaöljystä minä maksan 1 e/tonni. Net tseikit ei tartte ennää rahhaa”, ilkkuu H. Erodes.
”Että tukin hinnasta vielä kymppi pois. Pitääköhän metsänomistajan kohta maksaa, että puut käydään hakemassa pois? Jo nyt puun myynnistä maksetaan vähennystenkin jälkeen lähes 30 prosenttia veroja + alv. Ostoja ei ainakaan pientilalliselle paljon kerry, joista saisi vähennyksiä. Kannattavaa tämä metsän pito!”, ihmettelee HS.
”On sellaiset kulut omistajilla että saa hakata ihan ammatikseen metsää että pystyy kulut peittämään. Hakkaan metsää että voin pitää maat. Ja varo vaan jos sattuu olemaan vielä perintömetsää, se kuuluu mennä valtiolle miltei kokonaisuudessaan perintöverona, niin ettei mitään jää pystyyn ja pääset muihin töihin hakemaan että saat hankittua metsänparannuksen ja yrität vielä elää jotenkin. Tämä on kyllä kumma maa”, keuhkoaa Vajeltaja.
Juupa juu esittää teorian puukaupan suhdanteista. ”Seuraava huippuhinta on v. 2024. Se taas johtuu talouden 17 vuoden syklistä. Puun hinta on aina ollut huipussaan noin 17 vuoden välein suhdannekäänteessä: 20-luku, -39, -56, -73, -90, -07, -24. Ei tämä mitään salatiedettä ole. Taloushistorian tuntemus riittää.”
Volvomies kannustaa hoitamaan metsät ajallaan.
”Olen kierrellyt Suomea ristiin rastiin ja ihan paha mieli tulee kun katselee, miten on
paljon surkeasti hoidettuja metsiä. Verotus on Suomessa kieltämättä ihan älytöntä ja se vie kyllä monelta innon myydä metsää. Mutta ainakin toivoisin
kaikille metsänomistajille että harvennukset kannattaisi tehdä ajallaan vaikka siitä ei ihmeemmin paljon jää. Toisesta harvennuksesta jo jääkin jotain.”
Juhani Rekun kolumni ”Muistosanat suomalaisen ruuan hautausmaalla” oli MT:n verkkosivujen luetuimpia viime viikolla. Reku arvosteli ruokaketjua, joka muuttaa maatilojen arvokkaat raaka-aineet huonoksi ruuaksi.
Tiima muistuttaa, että viljelijän vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset.
”Kirjoituksessa on hyvä pointti, mutta miten tuottaja voi määritellä, että ruis on käytettävä vain 100% ruisleipään. Helposti käy niin, että ostaja vaihtaa tuottajaa. Ei taida olla varaa tuollaisia ehtoja sanella...”
Juha Helin patistaa kuluttajia.
”Kuluttajan on turha kitistä jos on omilla valinnoillaan antanut tilanteen ajautua tähän.
Itse olen parin viime kuukauden aikana ostanut luomunautaa, possua, kalaa ja leipää suoraan tuottajilta tai pieniltä lähiruokaan keskittyneiltä toimittajilta.
Ainoa keino vaikuttaa on oma ostokäyttäytyminen, ei asian ihmettely mielipidekirjoituksissa.” HENRIK SCHÄFER
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
