Kilpailu laskee ruuan hintaa yhä
Ruuan hinnan lasku jatkuu edelleen tänä vuonna, ennustaa Pellervon taloustutkimus PTT.
Elintarviketeollisuudelle valoa tuo kysynnän kasvu maailmalla, mikä lisää vientiä EU-alueelta. Kuva: Jaana KankaanpääRuuan hinta on laskenut yhtäjaksoisesti lähes kaksi vuotta. Lasku jatkuu vielä tänä vuonna kauppojen hintakilpailun vuoksi, mutta jää viime vuotta vaimeammaksi alle prosenttiin.
Elintarvikeketjuun ei kohdistu tänäkään vuonna sellaisia kustannuspaineita, jotka nostaisivat ruuan hintaa. Ensi vuodelle PTT ennustaa puolen prosentin korotusta.
Tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori toteaa, että ruuan hinnanlasku on harvinaista. “Hinta on laskenut vuonna 1995 EU:hun mentäessä ja vuonna 2010, kun alv-alennus vaikutti hintoihin.”
Nyt hinnanlasku on osittain kampanjaperusteista ja vaihtelee siten tuotteittain. Esimerkiksi joidenkin juustojen hinta laski viime vuonna 10 prosenttia, vaikka kaikki maitotuotteet halpenivat keskimäärin nelisen prosenttia.
Elintarviketeollisuudelle valoa tuo kysynnän kasvu maailmalla, mikä lisää vientiä EU-alueelta. Kotimarkkinoilla hintakilpailu ja ostovoiman heikkeneminen pitävät teollisuuden tilanteen edelleen vaikeana.
Ensi vuonna kysynnän odotetaan elpyvän myös Suomessa.
Lihan kuluttajahinnat laskevat tänä vuonna enemmän kuin muiden elintarvikkeiden. Lihan pakkasvarastot ovat Euroopassa korkeat ja tuotantoa on edelleen Euroopassa paljon.
Maitotuotteiden hinnan lasku on hidastunut jo alkuvuodesta, mutta niiden hintataso jää silti selvästi viime vuotta edullisemmaksi.
Kehittyvien maiden kasvava maidon kysyntä tukee maidon hintaa.
Suomesta maitotuotteiden vienti painottuu tänäkin vuonna jauheeseen lisäarvotuotteiden sijaan, mikä on syönyt maitotuotteiden viennin arvosta 200 miljoonaa euroa vuodessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

