Suomessabroilereihinantibioottejaerittäin vähän
Suomen broilerituotannossa antibioottien käyttö on erittäin vähäistä ja tiloilla huolehditaan tiukasta tautisuojauksesta. Tämä näkyy antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien vähäisenä esiintyvyytenä, sanoo MTK:n asiantuntijalääkäri Leena Suojala.
YLE Fem -kanavan Spotlight nosti tiistaina esille antibiooteille vastustuskykyisten ESBL-bakteerien esiintyvyyden broilerituotannossa.
ESBL on kolibakteerin (E. coli), etenkin suolistossa elävien bakteerien ominaisuus, joka tekee bakteerin vastustuskykyiseksi antibiooteille. Ominaisuus leviää helposti myös bakteerilajista toiseen samantyyppistenkin bakteerien, esimerkiksi suolistobakteerien ja ympäristöbakteerien, välillä.
”Antibioottien käyttö Suomen broilerituotannossa on erittäin vähäistä, todennäköisesti Euroopan vähäisintä. Suomessa on käytössä menetelmiä, jotka estävät tautia aiheuttavan E. colin esiintyvyyttä ja eläinten sairastumista”, Suojala sanoo.
”Näitä ovat muun muassa turpeen käyttö broilerihallien alustoissa sekä untuvikkojen käsittely täysikasvuisen broileriemon suolistobakteereita sisältävällä valmisteella. Suomen broilerituotannon resistenssitilanne on kansainvälisesti verrattuna erittäin hyvä.”
Suojala kuitenkin huomauttaa, etttä broilerituotanto on ketjuuntunutta ja jalostustoimintaa harjoitetaan kansainvälisten toimijoiden kanssa.
Siksi meilläkin on käytännössä hyvin vaikeaa kontrolloida aukottomalla tavalla ESBL-bakteereita ja niiden leviämistä.
Riski saada ESBL-tartunta raa’asta broilerin lihasta on MTK:n mukaan käytännössä hyvin pieni.
Liha on kuitenkin aina syytä kypsentää hyvin ja huolehtia hygieniasta raakaa lihaa käsiteltäessä.
JUHA KAIHLANEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
