Kohokas on helppo valmistaa
Kohokas eli soufflè on ranskalaisen keittiön herkku. Se kiikutetaan ilman tärinöitä suoraan uunista pöytään.
Kohokkaan ranskalainen nimi (lausutaan suflee) kuvaa hyvin tätä ruokaa. Kypsä kohokas päästää suhauksen ja koko komeus on lässähtänyt. Onneksi maku säilyy hyvänä, vaikka ulkonäkö muistuttaisi pannukakkua.
Kohokas valmistetaan valkokastikkeesta, täytteestä ja valkuaisvaahdosta. Pääruokakohokkaan täyte voi olla esimerkiksi juustoa, kalaa, lihaa, kasviksia, sieniä tai näiden sekoitus.
Uuninluukkua ei pidä availla kesken paiston, jotta kohokas pysyy kuohkeana ja korkeana.
Makeat kohokkaat tehdään periaatteessa kuten suolaiset. Kastikepohja on vaniljakastikemainen.
Käytä nesteeksi maitoa tai täysmehua. Leivitä annosvuoat hienolla sokerilla tai manteli- tai pähkinäjauheella. Makuaineeksi voi valita mieltymyksen mukaan marjoja, marmeladia, hedelmäsoseita, sulatettua suklaata, kaakaojauhetta, vaniljaa tai makeita tuorejuustoja.
Marjakohokkaissa osa marjoista kannattaa korvata marmeladilla tai kiinteällä soseella.
Jos sinulle on jäänyt ylimääräisiä valkuaisia, niin valkuaisvaahdosta ja kiinteästä marjahillosta voi tehdä kohokkaan. Vatkaa 2 valkuaista ja kääntele joukkoon esimerkiksi omenahilloa desilitra. Jaa voideltuihin ja sokerilla leivitettyihin pikkukuppeihin. Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Laita jälkiruokana tarjottavat annoskohokkaat uunipellille kypsymään, jotta niitä on helppo käsitellä.
4–6 annosta
2 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
4 keltuaista
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl suolaa
(1 dl basilikaa silputtuna)
1 pussi (150 g) pastajuustoraastetta
4 valkuaista
Voitele parin litran korkeareunainen korkea vuoka ja leivitä pastajuustoraasteella.
Sulata voi kattilassa ja kiehauta jauhot voisulassa. Lisää maito vähitellen ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Nosta kattila levyltä.
Sekoita maitokastikkeen joukkoon keltuaiset yksitellen. Mausta suolalla ja pippurilla sekä halutessasi basilikasilpulla. Sekoita joukkoon loppu juustoraaste ja nostele kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset kahdessa erässä. Kaada seos voideltuun ja pastajuustolla leivitettyyn, uunivuokaan.
Kypsennä 150 asteessa, uunin alimmalla tasolla noin tunti. Älä avaa uunia kypsentämisen aikana, ettei kohokas laske. Nosta valmis kohokas varovasti pöytään. Tarjoa alku- tai iltapalaruokana salaatin ja patongin kanssa.
Vinkki: Voit maustaa kohokkaan basilikan sijasta 2 desilitralla Aura-murua, 2–3 desilitralla perattua, hienonnettua savukalaa tai sadalla grammalla savuporoa hienonnettuna. Lisää makuaineet ennen valkuaisvaahtoa.
4–6 annosta
200 g pakastettuja suppilovahveroita
1 pieni sipuli
2–3 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
4 keltuaista
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/4 tl suolaa
1 pussi (150 g) emmental-raastetta
4 valkuaista
Hienonna puolijäiset sienet ja sipuli. Paista niitä voissa, kunnes sienten neste on haihtunut. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää maito ja kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Nosta kattila levyltä.
Anna kastikkeen hieman jäähtyä ja sekoita siihen keltuaiset, mausteet ja juustoraaste. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää kohokaspohjaan ensin 1/3 vaahdosta ja loppu vaahto kahdessa erässä varovasti nostellen.
Kaada seos voideltuun, korppujauhotettuun 2 litran korkeareunaiseen uunivuokaan.
Nosta vuoka varovasti uuniin. Kypsennä 150 asteessa, uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti. Älä avaa uunia kypsentämisen aikana, ettei kohokas laske.
Kanna kohokas varovasti pöytään. Tarjoa heti raikkaan vihreän salaatin ja rapean leivän kanssa.
6 annosta
6 jauhoista perunaa
2 dl maitoa
1 pussi (150 g) Aura-murua
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl raastettua muskottipähkinää
1/4 tl suolaa
1 dl persiljasilppua
4 keltuaista
4 valkuaista
Kuori perunat ja keitä kypsiksi vähässä vedessä. Valuta vesi pois ja soseuta perunat, Sekoita joukkoon maito, juustomuru, mausteet, persilja ja keltuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää seokseen. Kaada parin litran voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan. Kypsennä alatasolla noin 45 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua puoleen tuntiin, jotta kohokas ei laske. Tarjoa kala- tai liharuokien lisäkkeenä.
8 annosta
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl appelsiinitäysmehua
1 rasia (200 g) appelsiinituorejuustoa
1/2 dl sokeria
1 tl inkivääriä
4 keltuaista
4 valkuaista
Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi.
Lisää mehu, tuorejuusto, sokeri ja inkivääri. Kiehauta sekoittaen kunnes seos irtoaa kattilan reunoista. Anna jäähtyä hetki.
Lisää joukkoon keltuaiset ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele kahdessa erässä kohokasmassan joukkoon.
Lusikoi seos voideltuihin ja sokeroituihin uunikestäviin annosvuokiin tai kahvikuppeihin.
Kypsennä 200 asteessa 15–20 min. Älä avaa uunin luukkua paiston aikana, etteivät kohokkaat laske. Tuo kohokkaat saman tien varovasti pöytään.
4–5 annosta
3 munaa
50 g voita
4 rkl sokeria
125 g tummaa suklaata
1 tl sitruunamehua
Vuokiin
voita, sokeria
Pinnalle
tomusokeria
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota pehmeä voi ja 2 rkl sokeria. Lisää keltuaiset joukkoon yksitellen.
Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita sulatettu suklaa keltuaisvaahtoon.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Jatka vielä vatkaamista ja lisää samalla loppu sokeri sekä sitruunamehu. Lisää lopuksi joukkoon valkuaisvaahto varovasti käännellen.
Jaa kohokasmassa voideltuihin ja sokeroituihin pikkuvuokiin tai suorareunaisiin kahvikuppeihin niin, että vuoan yläreunasta jää tyhjäksi noin kolmasosa. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä. Tarjoile välittömästi.
Viimeistele kohokkaat siivilöimällä tomusokeria pinnalle.
ANNELI PESSALA
Kypsä kohokas
päästää
suhauksen ja koko komeus on lässähtänyt. Onneksi maku säilyy hyvänä,
vaikka ulkonäkö muistuttaisi
pannukakkua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
