Presidentti Niinistö kävi rysällä Naantalissa
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi tiistaina kalassa hieman lähivesiä kauempana. Hän osallistui paikallisten kalastajien kanssa Susanna-aluksella PU-rysän kokemiseen Naantalin vesillä.
Niin sanottu hylkeen kestävä rysä on kehitetty suomukalan pyyntiin rannikkovesissä.
Vierailun aikana keskusteltiin epävirallisessa hengessä kotimaisesta lähikalasta ja kalastuselinkeinon tilanteesta, kertoi Suomen ammattikalastajaliiton (SAKL) puheenjohtaja Olavi Sahlstén puhelimitse.
Kalastajilla ja presidentillä oli yhteinen näkemys Itämeren tilan tärkeydestä. ”Jos vedet ovat hyvässä kunnossa, meillä kaikilla on hyvä olla”, merimaskulainen Sahlstén summasi.
Hän haluaisi, että ruoppausten yhteydessä nostettaisiin saastuneita sedimenttejä pois kuormittamasta merta.
Presidentti vaikuttui huolesta, jota kalastajat kantavat Itämeren puhtaudesta.
He ovat kovinkin aktiivisia ottamaan kantaa esimerkiksi ruoppausten vaikutuksiin. Me muut, ehkä ympäristöjärjestötkään, emme puhu niistä niin paljon, hän totesi STT:lle retken jälkeen.
Keväällä sovitun retken tarkoituksena oli tuoda presidentin tietoon ammattikalastajien huoli ammattikunnan tulevaisuudesta sekä luonnonkalan saatavuuden heikentymisestä.
Kalastajien keski-ikä on jo lähemmäs 51 vuotta. Arviomme on, että vuonna 2020 meitä on enää puolet nykyisestä, Sahlstén totesi MT:lle.
Ammatti on tietenkin kova ja vaatii aika lailla pääomaa esimerkiksi hyljesuojauksen vuoksi, Niinistö puolestaan summasi näkemäänsä STT:lle.
Nyt ammatikseen kalastavia on 500–800 riippuen siitä, kuinka suuri osa kalastajan kokonaistulosta tulee kalastuksesta. Usealle liiton jäsenelle kalastus on sivuelinkeino tai toisinpäin sen rinnalla on muita tulolähteitä. Melassa vakuutettuja kalastajia oli kesäkuun lopussa 627.
Niin Kultarannassa kuin presidenttiparin kodissa Helsingissä syödään paljon kalaa: kesällä kalaa nousee myös omasta katiskasta kesälinnan edustalta.
Rysältä saatiin toivottua kuhasaalista. Niinpä Merimaskun kalasatamaan saavuttuaan presidentti perkasi ja fileoi tottuneesti viemisiä keittiönsä ammattilaisille.
KAIJALEENA RUNSTEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
