Laadukas säilörehu on ruokinnan perusta
Ari Reitin ja Pia Ojan lypsylehmille tehdään päivittäin yksi 5 000 kilon apeseos. Vaunusta ape puretaan mattokuljettimelle, joka siirtää seoksen lehmille. Markku Vuorikari Kuva: Viestilehtien arkistoMÄNTSÄLÄ (MT)
Ari Reitin ja Pia Ojan lypsylehmät on ruokittu appeella vuodesta 2007 lähtien. Lehmille tehdään päivittäin yksi 5 000 kilon rehuseos.
Tällä hetkellä appeessa käytetään säilörehua, tuoresäilöttyä vehnä-kaura-seosta, rypsiä, kivennäistä sekä vitamiini-seleeni-valmistetta.
Ruokintaa täydennetään väkirehulla lypsyroboteilta.
”Appeen suunnittelussa täytyy olla tarkkana, että ruokinnan saa tasapainoon”, Reitti sanoo.
Eniten huomiota ja säätämistä seokseen vaaditaan Reitin mukaan silloin, kun säilörehusato vaihtuu. Tilan säilörehuista otetaan järjestelmällisesti näytteet rehuanalyysiä varten.
”Nyt syötössä on viime vuoden kolmas säilörehusato, jossa on vähemmän valkuaista, joten rypsin osuutta seoksessa nostettiin.”
Vaikka aperuokinta vaatii säätämistä, on siinä Reitin mukaan se etu, että heikompilaatuista säilörehua voi vastaavasti paikata muilla seoksen rehuilla.
”Kaiken perusta ja tärkein osa ruokintaa on kuitenkin säilörehu, sen pitää olla laadukasta ja hyvää”, Reitti sanoo.
Eläinkohtaista ruokintaa voisi tarkentaa ryhmittelemällä eläimiä.
”Parempi olisi, jos saisi tehtyä kahta erilaista apetta lehmille. Se vaatisi kuitenkin eläinten ryhmittelyä, joka on nykyisessä navetassa vaikea toteuttaa.”
Tilan tavoite on lisätä itse tuotetun valkuaisen määrää ruokinnassa.
”Apilan ja sinimailasen osuutta säilörehunurmissa on tarkoitus kasvattaa”, Reitti kertoo.
Tulevalla kasvukaudella tilalla kasvaa lehmien rehuksi myös hernettä. Sen korjuutapaa ei vielä ole päätetty.
Vaihtoehtoina on tehdä se kokoviljasäilörehuna siiloon tai tuoresäilöä muovituubiin.
Tuoresäilöntää Reitti pitää hyvänä ratkaisuna.
”Märkänä syksynä sillä säästää paljon kuivausöljyä.”
Jukka Lehtinen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
