Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maanjäristyksissä kuollut Turkissa ja Syyriassa yli 5 000 – uhriluvun pelätään moninkertaistuvan

Pelastustöitä on haitannut talven kylmyys. Vaikka lämpömittari laski pakkasen puolelle, moni vietti yönsä kaduilla.
Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu elävänä yli 7 800 ihmistä. Kaikkiaan useiden tuhansien rakennusten kerrotaan sortuneen. LEHTIKUVA / AFP.
Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu elävänä yli 7 800 ihmistä. Kaikkiaan useiden tuhansien rakennusten kerrotaan sortuneen. LEHTIKUVA / AFP.  

Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen ja jälkijäristysten uhriluku jatkaa kasvuaan. Maanjäristyksessä ja sen jälkijäristyksissä kuolleiden vahvistettu kokonaismäärä on ylittänyt 5 000. Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja on tiedossa lähes 3 500 ja Syyriassa yli 1 600.

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat ovat arvioineet, että uhrimäärä voi olla jopa 20 000.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu elävänä tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä on haitannut myös talven kylmyys. Vaikka lämpömittari laski pakkasen puolelle, kaakkoisessa Sanliurfan kaupungissa rakennusten sortumia pelänneet asukkaat päättivät viettää yönsä kaduilla nuotioiden äärellä.

”Odotamme täällä, koska emme voi palata kotiin. Kaikki ovat peloissaan”, kommentoi 55-vuotias Mustafa Koyuncu uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Turkissa maan presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.

”Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla”, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Smallwoodin mukaan uhrimäärä saattaa jopa kahdeksankertaistua, kun rakennuksia romahtaa ja raivaustyöt etenevät. WHO:n arvion esittämisen hetkellä tämä laskelma tarkoittaisi lopulta jopa 20000:ta kuolonuhria.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen.

Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa Turkin tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.

Biden on kertonut olleensa syvästi surullinen kuullessaan uutiset Turkin tuhoisasta maanjäristyksestä.

Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2000 vankia, joista noin 1300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta vahvisti vankilakapinan.