
Kitkan viisaalla on merkki - tunnetko sen?
EU:n maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmä on ollut voimassa yli 10 vuotta. Järjestelmällä halutaan estää tuoteväärennöksiä.
Suomalaisista tuotteista on alkuperänimityksenä suojattu Lapin Puikula, Lapin Poron liha sekä Kitkan viisas. Kuva: Markku VuorikariSuomi haluaa lisätä kotimaisten suojattu alkuperänimitys (SAN) -merkillä varustettujen tuotteiden määrää ja kuluttajien tietämystä näistä tuotteista.
Määrää ja tunnettuutta halutaan kohentaa kansainvälisellä SAN-tutkimuksella, jossa Luonnonvarakeskus Luke on mukana. Keskus on laatinut aiheesta kuluttajakyselyn, johon se toivoo runsaasti vastauksia.
Luke muistuttaa, ettei kysymyksiin ole oikeita tai vääriä vastauksia eikä vastauksia voida jäljittää tiettyyn henkilöön. Tutkimus on osa eurooppalaisen aistinvaraisen arvioinnin tieteellisen seuran toimintaa.
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmä on ollut voimassa vuodesta 1993. Järjestelmän tarkoituksena on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita väärennöksiltä.
Nimisuojia on kolme: suojattu alkuperä SAN, suojattu maantieteellinen merkintä SMM ja aito perinteinen tuote APT.
Suomalaisista tuotteista SAN-suojattuja ovat Lapin Puikula, Lapin Poron liha ja Kitkan viisas. Muista tuotteista mainittakoon parmesaani- ja feta-juusto.
SMM-merkin suoja on Kainuun rönttösillä ja Puruveden muikuilla sekä esimerkiksi Navarran parsalla ja Lybekin marsipaanilla.
APT-tuotteita Suomesta ovat sahti, kalakukko ja karjalanpiirakka sekä faluninmakkara ja pizza Napoletana.
Nimen rekisteröinti on kaksivaiheinen prosessi, joka koostuu kansallisesta käsittelystä ja käsittelystä yhteisötasolla. Hakemus tehdään maa- ja metsätalousministeriölle, joka tekee asiassa päätöksen. Tämän jälkeen ministeriö toimittaa hakemuksen komissioon, joka rekisteröi nimityksen.
Lisää tietoa nimisuojasta Mavin sivuilta ja Eviran sivuilta
Lue myös
Suomessa kasvaa oikeaa superruokaa
Kylmäsavustetulle porolle haetaan nimisuojaa
Ilmastonmuutos ajaa kalastajat ahtaalle - jäätalvet harvenevat uhkaavasti
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

