Maatalous hörppii maailmalla yhä enemmän vettä
Suomeen tuodaan ruuan muodossa paljon vettä maista, joissa siitä on puutetta.
Toisin kuin Suomessa, maailmalla viljelmien kastelu on hyvin yleistä. Runsas kastelu näkyy maatalouden vedenkulutuksessa mutta myös sen vaikutuksissa ympäristöön. Kuva: Pekka FaliRuuantuotantoon käytetään nykyään viisi kertaa enemmän makeaa vettä kuin vielä sata vuotta sitten.
Vuonna 1900 vettä kului maataloudessa ja ruuantuotannossa runsaat 500 kuutiokilometriä vuodessa. 2010-luvulla määrä on kasvanut 2 500 kuutiokilometriin.
Yksi kuutiokilometri on 1 000 miljardia litraa. Ruuantuotanto kuluttaa näin ollen 2,5 miljoonaa miljardia litraa vettä vuodessa.
Suomen maatalous säästää vettä
Suomen maatalous kuuluu vedenkulutukseltaan kirkkaasti maailman säästeliäimpiin. Kaikesta Suomessa kulutetusta vedestä vain kolme prosenttia käytetään ruuantuotantoon.
Esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Iranissa ja eteläisen Aasian valtioissa ruuantuotannon osuus on yli 90 prosenttia. Euroopan maista Kreikka yltää lähes samaan.
Maailmanlaajuisesti kaksi kolmesta kulutetusta vesilitrasta käytetään ruuantuotantoon.
Tiedot perustuvat YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n julkaisemiin tilastoihin.
Uhkana sekä kuivuus että tulvat
MT kertoi heinäkuussa (20.7.), että yhä useammat maailman merkittävistä maatalousalueista kärsivät tulevaisuudessa joko kuivien kausien aiheuttamasta vesipulasta tai tulvista, jotka heikentävät käyttöveden laatua. Vähäisten vesivarojen alueella vettä käytetään yleisesti liikaa.
Vesivarat hupenevat erityisesti Pohjois-Kiinassa ja Yhdysvaltain keskilännen vilja-aitoissa.
Tällä viikolla vietetään maailman vesiviikkoa. Vesiviikon tarkoituksena on kiinnittää ihmisten huomio vesivarojen käyttöön.
Suomessa kuluttajan kannattaa kiinnittää huomionsa veteen, jota kuluttaa ulkomailla tuotetun ruuan mukana. Suomeen tuodaan ruokaa sellaisiltakin alueilta, joilla vedestä on puutetta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
