Lasi herää henkiinalkajankin käsissä
Jokainen kilpailuun osallistuva kala on omanlaisensa jo pelkästään senkin takia, että tekijä saa itse valita värit siihen.
Katja Koffert (vas.), Saija Lappalainen ja Reima Maaronen tutkivat Koffertin tekemää kalaa. ”Kyllä tämä ihan kalalta näyttää”, kolmikko tuumaa.
HUMPPILA (MT)
Lasinpuhalluspilli, lasiuuni, oikeat työkalut, lasia ja ammattilaisen opastusta.
Muuta ei tarvita siihen, että amatööri saa aikaiseksi lasiesineen.
”Lasin käsittely on aloittelijalle vaikeaa, koska ei ole kokemusta, miten se käyttäytyy. Lasi myös jäähtyy nopeasti, joten liikkeissä täytyy olla nopea”, Humppilassa Lasistudio Bianco Blussa työskentelevä Reima Maaronen tietää.
Lasistudiolla halukkaat pääsevät kokeilemaan, millaista lasin työstäminen on. Tämän viikon lauantaihin asti on mahdollista tehdä kala ja osallistua sillä kilpailuun.
”Kilpailukaloja ei puhalleta, vaan ne muotoillaan pihtien kanssa nyppimällä. Tekijä saa itse valita värit kalaansa. Myös tekniikkaan saa jonkin verran vaikuttaa.”
Ammattilainen neuvoo ja opastaa tekijää koko kalan teon ajan, joten pelkoa onnettomuudesta ei ole.
”Haluamme, että teko on mukava kokemus”, Maaronen painottaa.
Viime viikolla kilpailuun oli tehty jo toistakymmentä työtä. Maaronen on tyytyväinen niihin.
”Voin vilpittömästi sanoa, että nämä ovat hyviä. Aina hämmästyn, kun katselen niitä, koska niissä on jotakin sympaattista.”
Kilpailun voittajan ratkaisevat Lasistudiolla kävijät.
”Äänestysaikaa on ensi sunnuntaista kaksi viikkoa. Kolme eniten ääniä saanutta palkitaan lahjakortein. Lisäksi kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan lasipalkintoja”, Maaronen kertoo.
”Tekelettään ei siis saa heti mukaansa, mutta me postitamme sen, kun kilpailu on päättynyt.”
Humppilalainen Katja Koffert kokeili siipiään lasitaiteilijana ja teki Maarosen avustuksella kalan kilpailuun.
”Kaiken täytyy tapahtua rivakasti, koska lasi jäähtyy nopeasti. Se loi pientä jännitystä tekemiseen”, Koffert pohtii tuoreeltaan suorituksen jälkeen.
”Lopputulokseen olen kuitenkin oikein tyytyväinen. Siitä tuli sellainen kuin etukäteen ajattelinkin.”
Koffert huomasi, ettei lasin kanssa työskentely ole niin helppoa kuin se ammattilaisen tekemänä näyttää.
”Vaikeinta oli kuumuus, joka pelotti. Koska lasiuunissa oleva lasi on 1 100-asteista, täytyy työkaluista osata pitää oikeasta kohdasta kiinni, jotta sormet eivät pala. Myös työkalujen järeys toi omat ongelmansa.”
Ammattilaisen avustuksella työnteko onnistui kuitenkin hyvin.
”Pidän lasista, muuta en ole koskaan ajatellutkaan, että voisin itsekin tehdä siitä jotakin. Kokemus oli hieno”, Koffert kertoo.
”Olen sitä mieltä, että kaikkien pitäisi kokeilla tätä, jotta lasitaidetta osattaisiin arvostaa.”
ANNIINA KESO
Lasikalantekokilpailu Lasistudio Bianco Blussa Humppilassa
(Lasitehtaantie 5) 28.7. asti.
Äänestysaika 29.7.–11.8.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
