Isot rehutoimijat ottamassamuuntogeenisoijan käyttöön
Muuntogeenisen soijan käyttö Suomessa kasvaa tänä vuonna selvästi.
Gm-soijan osuus tuontisoijasta on pysytellyt 15 prosentin tuntumassa, koska suurimmat rehunvalmistajat ovat tähän saakka välttäneet sitä. Nyt tilanne on muuttumassa.
Suomen Rehu ottaa gm-soijan käyttöön yksimahais- eli sika- ja siipikarjarehuissa tämän kevään aikana, Hankkija-Maatalouden rehuliiketoiminnan johtaja Jukka Haikonen kertoo. Sitä aletaan käyttää Turun tehtaalla.
Myös Raisiossa gm-soijan käyttöönottoa harkitaan.
Maailman soijasadosta jo neljä viidesosaa on muuntogeenistä. Muuntelematon soija on kalliimpaa ja sen saatavuus heikkenee.
”Normaalisti kauppoja on tehty seuraavalle kaudelle jo ennen vuodenvaihdetta. Nyt kaikilta aiemmilta toimittajilta ei ole saatu edes järkeviä tarjouksia”, Haikonen kertoo.
Hän lupaa, että vaihtoehtoja on jatkossakin tarjolla. Jos Suomen Rehun sika- ja siipikarja-asiakkaat haluavat välttää gm-soijaa, heidän toimituksensa hoidetaan Seinäjoen tai Kotkan tehtailta.
Pienemmistä rehualan toimijoista esimerkiksi pääasiassa broilerirehuja valmistava Satarehu on käyttänyt pelkästään gm-soijaa jo pitkään.
Tuontilihaa ostava kuluttaja on hyvin todennäköisesti tähänkin saakka syönyt gm-soijalla kasvatettua lihaa. Varmasti hän ei voi sitä tietää, koska gm-rehun käyttöä ei tarvitse merkitä lopputuotteeseen.
Euroopan rehualan järjestön mukaan vähintään 85 prosenttia Länsi-Euroopan tehdasrehusta sisältää gm-aineksia, Raisioagron liiketoiminnan kehitysjohtaja Pekka Heikkilä kertoo.
Sivu 16
Melko varmasti
kaikki siirtyvät gm-soijaan
pikkuhiljaa.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
