Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Perinteiset loisteputket on nyt virallisesti kielletty: Vanhat ja toimivat voi edelleen käyttää loppuun

Toimivaa, perinteistä loistelamppua voi edelleen käyttää. Loistelampun voi korvata led-lampulla viimeistään silloin, kun se on tullut käyttöikänsä päähän.
Led-putken käyttöikä on keskimäärin 30 000 tuntia, joten niitä ei tarvitse uusia usein. Lisäksi ne voi kierrättää toisin kuin perinteiset loisteputket, jotka ovat ongelmajätettä.
Led-putken käyttöikä on keskimäärin 30 000 tuntia, joten niitä ei tarvitse uusia usein. Lisäksi ne voi kierrättää toisin kuin perinteiset loisteputket, jotka ovat ongelmajätettä. Kuva: MT arkisto

Monien kotien kylpyhuoneista, keittiöistä ja varastoista löytyy loistelamppuja, joiden valmistaminen ja maahantuonti on nyt kielletty EU:n alueella.

Asiasta tiedottaa K-rauta.

Loistelampun vaihtaminen led-lamppuun voi näkyä myös sähkölaskussa, sillä led-valoputki säästää energiankulutuksessa.

Euroopan unionin RoHS-direktiivin uusi päivitys poistaa markkinoilta perinteiset, elohopeaa sisältävät loistelamput vaiheittain tämän vuoden aikana.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Helmikuussa voimaan astunut päivitys kielsi pienempien loistelamppujen valmistuksen ja tuonnin EU-alueelle.

Elokuun 24. päivänä kielto ulottui koskemaan myös pidempiä loisteputkia. Valmistus- ja maahantuontikiellon piiriin kuuluvat nyt siis kaikki loistelamput.

Pienoisloistelamppuja käytetään kodeissa muun muassa kylpyhuoneissa, varastoissa ja eteisissä.

Pidempiä, T8- ja T5-mallisia loisteputkia käytetään muun muassa kylpyhuoneissa, keittiöissä, kodinhoitohuoneissa ja autotalleissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiellon jälkeen loistelamppuja ei saa valmistaa EU:n alueella eikä tuoda sinne, mutta ennen kieltoa valmistetut lamput saa myydä ja niitä voi ostaa.

”Toimivaa, perinteistä loistelamppua voi edelleen käyttää. Loistelampun voi korvata led-lampulla viimeistään silloin, kun se on tullut käyttöikänsä päähän eikä vastaavia ole saatavilla”, K-Raudan tuotepäällikkö Jukka Honkanen sanoo tiedotteessa.

Loisteputken vaihtaminen led-valoputkeen onnistuu yleensä helposti yleisesti käytössä olevista valaisimista, jotka on varustettu perinteisellä liitäntälaitteella ja sytyttimellä.

”Loisteputki kierretään irti, ja tilalle asetetaan vastaavan mittainen led-valoputki ja korvaava sytytin, joka tulee led-putken mukana”, Honkanen neuvoo tiedotteessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY