Yhdysvallat haluaa sopimuksen lisätäkseen maatalousvientiään
WASHINGTON D.C.
Maatalous on Yhdysvalloille ydinasia vapaakauppaneuvotteluissa EU:n kanssa, Yhdysvaltain maatalousministeri Tom Vilsack sanoo.
”Ilman kunnon maataloussopua on hyvin vaikea viedä TTIP-sopimusta läpi kongressissa.”
Jos niin on, sopimuksen tiellä on suuria esteitä.
EU noudattaa ruuassa varovaisuusperiaatetta ”parempi olla varma kuin katua”, Yhdysvalloille riittää riskien ennakkoarviointi. EU antaa lisäksi paljon painoa kuluttajien mielipiteelle.
Muuntogeeniset viljelylajikkeet ovat siitä esimerkki. Yhdysvaltain neuvottelijoiden mukaan kaikki merkittävimmät tiedeyhteisöt, myös Euroopassa, ovat käyneet läpi gm-tutkimukset ja julistaneet gm-ruuan turvalliseksi.
Silti EU:ssa poliitikot yhä päättävät gm-lajikkeiden hyväksymisestä, ja jäsenmaa voi sen jälkeenkin kieltää gm-viljelyn.
Se on punainen vaate USA:n suurimmalle tuottajajärjestölle Farm Bureaulle (FB).
”Haluamme lisää markkinoita ja tieteeseen perustuvan sääntelyn”, FB:n puheenjohtaja Bob Stallman sanoo.
Vehnänviljelijä Ryan McCormick näkee sopimuksen olevan välttämätön Yhdysvaltain viljanviennin turvaamiseksi. Niin etenkin nyt, kun kilpailija Kanada on jo tehnyt sopimuksen EU:n kanssa.
Toinen kompastuskivi on alueellinen nimisuoja.
EU haluaa estää tuotteen nimeämisen esimerkiksi fetaksi tai parmesaaniksi, ellei sitä ole tuotettu alkuperäisellä tuotantoalueella Euroopassa.
Se saattaa jopa kaataa sopimuksen. Äskettäin EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan sanoi, ettei EU peräänny asiassa. USA:n neuvottelijat taas sanovat, etteivät he hyväksy EU:n nykyistä kantaa.
Vilsack muistuttaa, että myös USA kannattaa lisäarvon hakemista erilaistamisella. Sen vain pitäisi tapahtua tuotemerkeillä eikä yleisnimikkeiden omimisella.
USA:n on hyvin vaikea hyväksyä EU:n säännöksiä eläinten hyvinvoinnista ja lääkinnästä sekä kestävästä tuotannosta. USA:n mielestä EU vain suojelee tehotonta maatalouttaan, jarruttaa sen kehitystä ja lopputuloksena lisää kuluttajien elinkustannuksia.
”EU pelottelee kuluttajia amerikkalaisruuan vaaroista”, Bill Roenigk siipikarjayhdistyksestä valittaa. Hänen mukaansa EU käyttää varovaisuusperiaatetta tarkoitushakuisesti.
EU kieltäytyy hyväksymästä naudanlihan tuotannossa käytettyjä hormoneita. Sama koskee rehuun lisättävää kasvunedistäjää ractopamiinia.
Siipikarjakonsultti Paul Aho harmittelee, että siipikarjan klooripesusta on tehty kaupan este ja pelote. Hänen mukaansa vain noin viidennes amerikkalaistuottajista käyttää klooria. Muut käyttävät mikrobien torjuntaan peretikkahappoa, joka on EU:n hyväksymä.
”Esteiden todellinen syy on, että kaupan vapauttaminen heikentäisi kannattavuutta EU:n tuotannossa.”
Kaikesta huolimatta USA:n maatalouspiirit toivovat, että sopimus syntyy.
”Se on suuri mahdollisuus”, sanoo Gina Tumbarello rehuteollisuusyhdistyksestä.
”Jos se toteutuu, se voi muuttaa maatalouskauppaa USA:n ja EU:n välillä enemmän kuin on tapahtunut vuosikymmeniin.”
MIKE WILSON
Euroopan unioni
pelottelee kuluttajia amerikkalais-
ruuan vaaroista.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
