verkossa sanottua Broilereiden hyvinvointi herätti keskustelua
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira julkaisi maanantaina 26.5. tietoja viime vuoden kotieläinvalvontojen tuloksista. Niistä selvisi muun muassa, että kotieläimistä broilereita laiminlyötiin eniten.
Uutinen herätti vilkasta keskustelua MT:n Facebook-seinällä.
Paula Misikangas ihmettelee, miksi uutisissa ei koskaan kerrota mitä nämä ”laiminlyönnit” oikein ovat. ”Riittää jo pieni puute kirjanpidossakin laiminlyönnin merkiksi. Tuntuu, että tämä termi on aika laajakäsite.”
Timo Torniainen selventää, että laiminlyönti voi olla eläimen merkintäpuutteet.
Olli J. Ojasen mielestä koko broiler-kulttuurin voisi saattaa yleiseksi inhokiksi.
Lauri Lindberg on toista mieltä: ”Hei, te lihat pois lautaselta ihmiset unohditte erota kirkosta.”
Elina Helassalon mielestä on surullista, että lihantuottajat eivät parempaan pysty! ”Minun lautaseltani ei enää lihaa löydy.”
Hän toivoo, että tuottajat itse karsisivat pois huonot tuottajat. ”Kyllä se tiedetään, kuka toimii mitenkin. Maaseudulla ei vaan uskalleta tarttua ongelmiin. On helppo syyttää viherpiipertäjiä ja jää omat sotkut selvittämättä.”
Risto Kataja ei usko, että kaikki lihantuottajat laiminlyövät eläimiään, vaan kyse on pienestä joukosta toimijoita.
Hän kritisoi valvontatulosten uutisointia: ”Mikä on väärin näissä uutisissa ei kerrota, kuinka moni tätä tekee. Se tuo ihmisille vääriä kuvia lihantuottajista, josta sitten kaikki lihantuottajat kärsii tai sitten muillakin aloilla on sama juttu myös. Voisivat tarkentaa noita uutisia että noista ei tule potaskaa.”
Tarja Uusitalo muistuttaa hänkin, että lihantuottajista pienellä osalla on korjattavaa.
”Kun se pieni osa pääsee julkisuuteen, on koko porukka leimattuna. NIIN VÄÄRIN, kun moni tekee oikeesti kaiken hyvin. Puutteita voi olla, että joillakin eläimillä ei ole korvamerkkiä tai papereissa on jotain täydennettävää.”
Elina Roine jatkaa: ”Kyllä tuollainen käyttäytyminen löytyy kaikista piireistä. Kun kyseessä on ihmisen toimeentulo ja kun miettii sitä, kuinka paljon velkaa näillä tuottajilla yleensä on, ei pienistä virheistä tulisi sakottaa. Varsinkin, jos on kyse merkintävirheestä eikä varsinaisesti eläinten laiminlyömisestä.”
Lopuksi Roine toteaa, että mitä vähemmän ihmiset söisivät lihaa, sitä vähemmän sitä tarvitsee tehokkaasti tuottaa.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
