Meret tyhjenevät,jos kalastusta ei rajoiteta
Suomessa toimii reilut parituhatta ammattikalastajaa, joista päätoimisia on 550. Vuosikymmenessä kalastuksesta leipänsä saavien määrä on puolittunut. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoEU:n tuonti-
kalasta jopa puolet arvioidaan olevan laittomasti pyydettyä.
Valtameriä tyhjennetään kiihtyvällä tahdilla. Kalakantojen peruuttamaton romahdus voi olla edessä jo muutaman vuosikymmenen sisällä.
Ympäristöasiantuntija Emma Kari ja toimittaja Kukka Ranta ovat tehneet pysäyttävän teoksen Kalavale, jonka soisi jokaisen kuluttajan lukevan.
Kirja johdattaa saastuneen Kymijoen suistosta Senegalin ja Las Palmasin rannoille. Matkan varrella tulevat tutuiksi autioituneet kalastajakylät ja tyhjiä verkkoja nostavien kalastajien epätoivo.
Lukija ymmärtää, että tyhjennettyämme omat meremme olemme siirtyneet viemään kalat maailman köyhimmiltä ihmisiltä. Teemme niin, koska tekojemme seuraukset näkyvät viimeisenä omilla lautasillamme.
Nykyään suomalaisten ruokapöydissä tarjotusta kalasta 70 prosenttia tuodaan ulkomailta. Harva kuluttaja tietää, miten ja missä kala-ateria on pyydetty. EU:n tuontikalasta jopa puolet arvioidaan olevan laittomasti pyydettyä.
Suomen omat luonnonlohikannat ovat vähentyneet niin, että 18:sta Itämeren luonnonlohikannasta on jäljellä enää kaksi. Ammattikalastajien silakka- ja kilohailisaaliista valtaosa päätyy turkisteollisuuden rehuksi.
Kestämätöntä kalastuksesta tekevät jättikokoiset troolarit, jotka sotalaivueiden tavoin imuroivat merestä kaiken elollisen. Pohjatroolit, joista suurimpien sisään mahtuisi 12 Jumbo jet -lentokonetta, raapivat merenpohjan rikki. Osin siksi korallit ovat häviämässä tällä vuosisadalla.
Kalastus on myös tuhlailevaa. Jonkin tai jonkun syötäväksi päätyy vaivainen viidennes pyydetystä kalasta. Vuosittain takaisin mereen heitetään 30 000 miljoonaa kiloa kuollutta kalaa. Verkkoihin päätyy myös satojatuhansia valaita, delfiinejä ja muita eläimiä.
Kaikkein eniten sivusaalista aiheutuu katkarapujen troolauksesta.
Vastuu merten luonnonvaroista kuuluu kaikille: poliitikoille, kauppiaille, kuluttajille, kalastajille ja järjestöille.
Osa valtioista onkin suojellut merialueitaan ja tiukentanut kalastuskiintiöitä. EU-maat puolestaan ovat sitoutuneet palauttamaan kalakannat kestävälle tasolle 2015–2020 mennessä.
Suomessa ympäristöjärjestö WWF käynnisti 2011 kampanjan, jolla pyritään lopettamaan kestämättömästi pyydetyn tai tuotetun kalan myynti. Moni kauppaketju ja ravintola on jo sitoutunut tavoitteeseen.
Kuluttajat saavat osviittaa kestävien kalalajien ostoon WWF:n laatimasta kalaoppaasta wwf.fi/kalaopas.
KATJA KOLJONEN
Emma Kari & Kukka Ranta:
Kalavale – tyhjenevä meri
ja ihmiset sen rannalla.
112 sivua. Into-kustannus.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
