Arvot ohjaavat Myssyfarmin ja Jannen maatalouden toimintaa
Janne ja Anna Rauhansuu haluavat esimerkillään lisätä vaateteollisuuden vastuullisuutta.
Myssyfarmin Janne ja Anna Rauhansuun myssyjä viedään 15 maahan. Vastuullisesti tuotetuille vaatteille on kysyntää.Pöytyän Vistolan kylässä, Piimätien varrella asuu viljelijäperhe, jolla on juuret tukevasti kotiseudun savessa mutta ajatukset usein kaukana maailmalla.
Noin puolet Myssyfarmi Oy:n suomenlampaanvillasta neulotuista myssyistä menee vientiin, 15:een eri maahan. Jälleenmyyjistä 90 prosenttia on ulkomailla. Uusimpia avauksia ovat muun muassa Japani ja Korea, joissa ympäristöystävällistä ja vastuullisesti valmistettua tuotetta arvostetaan.
”Nuori sukupolvi ymmärtää siellä, ettei teknologiajättien tuoma menestys kestä loputtomasti”, luomuviljelijä Janne Rauhansuu kertoo.
”Haluamme olla esimerkki siitä, että vaateteollisuuden toimintatapoja voi muuttaa. Muotia voi tehdä myös ympäristöystävällisesti ja ilman orjatyötä.”
Rauhansuu palasi 15 ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen viljelemään kotitilaansa Pöytyälle vuonna 2008. Kotiseudulta löytyi pian myös vaimo Anna.
Luomumaatilan tuotanto painottuu valkuaiskasveihin, herneeseen ja syysrypsiin. Luomurypsiä ostetaan myös muilta tiloilta. Siitä puristetaan öljyä, jonka myynti kasvaa jatkuvasti.
”Aasiassa moni olisi halukas ostamaan koko tuotannon, mutta mieluummin myyn Suomeen. Ei siinä ole järkeä, että puhdas suomalainen ruoka viedään muualle ja tänne tuodaan bulkkia”, Rauhansuu sanoo.
Mies neuloi myssyjä ensin harrastuksekseen. Nyt niitä myydään tuhansia vuodessa, eikä aika enää juuri riitä neulomiseen. Työ on ulkoistettu noin 15 myssymummolle eli paikalliselle eläkeläiselle.
”Tulijoita olisi enemmänkin”, Anna Rauhansuu sanoo.
”Kukaan ei ole kysynyt mukaan pääsyä rahan takia, vaan koska neulominen on niin mieluisaa. Työstä maksetaan reilu korvaus, mutta myös sosiaalinen puoli on tärkeä. Myssy-ompeluseuroista tulee hyvä mieli kaikille.”
Arvot ohjaavat vahvasti yrityksen toimintaa. Raaka-aineena käytetty suomenlampaan luomuvilla tulee lähellä sijaitsevalta Rintalan lammastilalta ja myssyyn merkitään aina neulojan nimi.
Myssyt ja maanviljely on eriytetty omiksi yhtiöikseen. Janne vastaa Jannen maatalous Oy:n puolella viljelystä ja öljynpuristamosta, Anna taas organisoi Myssyfarmin toimintaa.
Apuna on myssymummojen lisäksi yksi täysipäiväinen työntekijä kummassakin yrityksessä.
Väylää viennille on avattu pitkälti omilla taidoilla, mutta Aasian markkinoille apua on saatu FinPron Lifestyle Finland -ohjelmasta.
Pääsy ulkomaisten muodin huippuliikkeiden valikoimiin muun muassa Pariisissa on herättänyt mielenkiinnon jälleenmyyjissä myös Suomessa.
”Suomalaiset arvostavat kotimaista vasta, kun se on huomattu ulkomailla. Sama pätee esimerkiksi huippu-urheiluun”, Janne Rauhansuu toteaa.
Okrassa Myssyfarmilaiset ovat mukana Luomuliiton ja Pöytyän kunnan osastoilla.
Omaa osastoa ei ole.
”Ehkä sitten kahden vuoden kuluttua tehdään kunnon catwalk-näytös. Sitten kun tehdään, tehdään näkyvästi”, Anna Rauhansuu miettii.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
