Tutkitusti turvallista
Kuluttajat haluavat aivan oikeutetusti tietää miten ja missä heidän syömänsä ruoka on tuotettu. Tämän tiedon saaminen on kuitenkin vaikeutunut, koska ruokaketju alkutuottajalta kuluttajalle on pidentynyt.
Kilpailu maksavista asiakkaista kiristyy maailman ruokamarkkinoilla. Muun muassa erilaiset tuoteväärennökset uhkaavat ruokaturvallisuutta monella eri tavalla. Kysymys on ruokaturvallisuuden lisäksi myös siitä, että ruokaa tuotetaan eettisesti kestävällä tavalla.
Lähes kaikissa Suomen tulevaisuutta koskevissa selvityksissä puhdas ja terveellinen ruoka mainitaan tulevaisuuden vahvuudeksi. Suomalaisen ruuan puhtaus ei ole pelkää puhetta, vaan sille löytyy myös selkeät tutkitut perustelut.
EU:n elintarviketurvallisuusviraston Efsan viime viikolla julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaiset elintarvikkeet ovat EU:n puhtaimpien joukossa. Torjunta-ainejäämiä selvittäneessä tutkimuksessa ei löytynyt vuonna 2011 yhtään sallittujen raja-arvojen ylittänyttä näytettä. (MT 26.5.)
Suomalaisen ruuan puhtautta korostaa, että kaksi kolmasosaa suomalaisista näytteistä oli niin puhtaita, ettei jäämistä näkynyt mitään merkkejä.
Elintarviketurvallisuusviraston Eviran ylitarkastajan Tomi Kekin mukaan Suomen tilanne on pysynyt samankaltaisena myös vuoden 2012 näytteiden osalta.
Suomalaisen ruuan puhtaus ja turvallisuus eivät ole syntyneet itsestään. Erinomaisen ruokaturvallisuuden eteen pitää myös tehdä joka päivä töitä elintarvikeketjun kaikilla tasoilla. Tässä tehtävässä onnistuminen edellyttää, että se on myös alkutuotannossa taloudellisesti mahdollista.
Suomalaiset kuluttajat arvostavat kotimaassa tuotettua ruokaa. Heille pitää myös avoimesti kertoa, mistä heidän ostamansa ruoka on kotoisin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
