Ympäristö

Kiinnostaako päästöjen hyvitys? Lemmikin ilmastopäästöistä saa maksaa parikymppiä, veneilykaudesta 40 euroa ja lihansyönnistä 83 euroa

Kotimaiset kompensaatiopalvelut Ilmastoapu ja Karbonautti toteuttavat hiilensidontahankkeita ulkomailla.
Jukka Pasonen

Kotimaiset, kuluttajille ja yrityksille suunnatut päästökompensaatiopalvelut Karbonautti ja Ilmastoapu ovat paketoineet hyvitysmaksut helposti hahmotettaviksi. Yritykset myyvät lahjakortteja, joilla voi kompensoida erilaisten elämäntyylien ja ajanvietteiden kasvihuonekaasupäästöt.

Ilmastoavussa esimerkiksi koiran päästöt saa kompensoitua sen koosta riippuen 11–32 eurolla vuodessa. Karvakuonosta aiheutuvat vuosittain 340–1 080 kilon hiilidioksidipäästöt.

Lahjakorteissa kerrotaan, minkä tutkimuslaitosten laskelmiin päästöarviot perustuvat. Asiakas saa valita, haluaako hän tukea siirtymistä kivihiilestä bioenergiaan Kiinassa vai tuulivoiman rakentamista Turkissa. Kompensaatiokohteet ovat Gold Standard -sertifioituja. Hiilensidontaan tarkoitetun sertifiointijärjestelmän takana on ympäristöjärjestö WWF:

Karbonautissa hevosen kasvihuonekaasupäästöt voi hyvittää 19 eurolla vuodessa. Lahjakortin selosteessa lukee näin: "Sitoudumme tukemaan valittua Gold Standard -sertifioitua projektia siten, että päästövähennys vastaa 2 400 kilogramman hiilidioksidimäärää."

Päästöt on laskettu siten, että hevonen itse tuottaa noin 1 000 kilon päästöt. Päälle on laskettu hevosen omistamisesta aiheutuvaa autoilua 10 000 kilometrin verran.

Himogolfaajan pelikaudesta joutuu pulittamaan 47 euroa ja veneilykaudesta 41 euroa. Lihansyöjä puolestaan saa vuotuisen lihapitoisen elämäntyylinsä hyvitettyä 83 eurolla.

Myös Karbonautti kertoo nettisivuillaan toimivansa Gold Standard -sertifioiduissa kohteissa.

Katso grafiikasta eri elämäntyylien ja harrasteiden päästöhyvitysmaksuja.

Lue myös:

Professori: Yksikään hiilikompensaatioita myyvä palvelu ei ole tieteellisesti luotettava – kotimaiset palvelut pyrkivät hyvään, ulkomaisten joukossa huijareita

Kotimaisten hiilensidontapalvelujen hinnoissa isot erot: Suomalaisen vuosipäästöjen hyvitys maksaa 79–2 800 euroa

Lue lisää