Kärsämäkeläinen Tracegrow Oy muuttaa käytettyjen paristojen metallit lannoitteiksi – Vuoden Kiertopalkinnon saanut yritys myynyt tuotteensa jo yli kymmeneen maahan - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Kärsämäkeläinen Tracegrow Oy muuttaa käytettyjen paristojen metallit lannoitteiksi – Vuoden Kiertopalkinnon saanut yritys myynyt tuotteensa jo yli kymmeneen maahan

Yritys valmistaa nestemäisiä hivenravinnelannoitteita vanhoista, murskatuista alkaliparistoista. "Uudet kiertotalouslannoitteet kiinnostavat maataloussektoria kansainvälisesti", sanoo Tracegrow'n toimitusjohtaja Mikko Joensuu.
Pekka Fali
Puhdistettu lopputuote on EU:n lannoitelainsäädännön mukainen sinkki- ja mangaanipitoinen hivenravinneliuos.

Maailmassa käytetään noin kymmenen miljardia alkaliparistoa vuodessa. Normaalisti paristot päätyvät varastoihin tai usein myös kaatopaikoille.

"Tracegrow'n patentoitu teknologia mahdollistaa paristojätteen turvallisen jatkokäsittelyn, jonka lopputuloksena syntyy korkean jalostusarvon kierrätystuotteita", yrityksen toimitusjohtaja Mikko Joensuu sanoo.

Hän vastaanotti Vuoden Kiertopalkinto -tunnustuksen torstaina Kunnat kestävän kehityksen toteuttajina -webinaarissa. Virtuaalisen diplomin ojensi Joensuulle ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

”Tracegrow hyödyntää paristoista sellaisia metalleja, jotka ovat menneet aiemmin hukkaan paristojen hävitysprosessissa, ja tekee niistä lannoitetta. Tämä on hieno esimerkki urban mining -ajattelusta, jossa kerran jo käytöstä poistetuista tavaroista otetaan metallit talteen ja hyötykäyttöön. Näin vähennetään uuden kaivostoiminnan tarvetta", Mikkonen toteaa perusteluissaan.

Ministeri toivoo, että "tällainen uusi, tulevaisuuden liiketoiminta näyttää suuntaa toivottavasti monille".

Tracegrow'n kehittämässä ja patentoidussa prosessissa paristomassa liuotetaan. Sinkki ja mangaani otetaan talteen. Nikkelin ja kadmiumin kaltaiset haitalliset aineet poistetaan liuoksesta.

Puhdistettu lopputuote on Euroopan unionin lannoitelainsäädännön mukainen sinkki- ja mangaanipitoinen hivenravinneliuos.

"Prosessista ei synny ilmaan haitallisia päästöjä eikä myöskään jätevesiä", toimitusjohtaja Joensuu kertoo.

Tracegrow myy valmistamiaan mikroravinnetuotteita lannoitteiden jälleenmyyjille ja lannoitevalmistajille. Tuote soveltuu myös luomuviljelyyn.

Pekka Fali
"Tässä raaka-aine syötetään prosessiin", toimitusjohtaja Mikko Joensuu kertoo Kärsämäen tehtaan seulan luona.

Yhtiön tehdas Kärsämäelle valmistui vuonna 2018.

Kaupallinen tuotanto aloitettiin saman vuoden aikana. Tehdas pystyy täyden kapasiteetin saavutettuaan prosessoimaan kaiken Suomesta kerättävän alkaliparistojätteen. Tarkoitus on avata tehtaita myös ulkomaille.

”Tuotteemme kiinnostaa kansainvälisesti, sitä myydään jo yli kymmeneen maahan, uusin mukaan tullut on Australia. Koemyyntiä aloitetaan useisiin maihin. Voi sanoa, että neuvottelut ovat käynnissä jo kaikilla mantereilla", Joensuu kertoo.

Tällä hetkellä Tracegrow'lla on kymmenen työntekijää, joista Kärsmäellä työskentelee viisi.

Pekka Fali
Tällaista on paristomurske, josta lannoite tehdään.

Vuoden Kiertopalkinto -tunnustus nostaa vuosittain esille kiertotaloutta edistyksellisesti edistäviä tahoja tai hankkeita, ja sen myöntää Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke.

”Kierrätysperäisen lannoitteen käyttö vähentää neitseellisten materiaalien kaivamisen ja jalostamisen tarvetta", sanoo Circwaste-hankkeen vetäjä Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.

"Paristoja on tulevaisuudessa niin paljon kuin on resursseja niitä käsitellä. Mahdollisuudet hyvän idean levittämiselle ovat siis todella suuret", hän arvioi.

Lue lisää:

Paristomassa muuttuu Kärsämäellä hivenlannoitteeksi – suomalaisyrityksen menetelmä kiinnostaa ympäri maailmaa

Alle puolet paristoista ja pienakuista palautuu kiertoon – "Kännykät ja akut pois pöytälaatikoista"

Pekka Fali
Tracegrow myy valmistamiaan mikroravinnetuotteita lannoitteiden jälleenmyyjille ja lannoitevalmistajille.

Lue lisää

Jari Leppä saa viljelijöiltä entistä paremman arvosanan – Krista Mikkosen toimintaan ollaan vähemmän tyytyväisiä

Melkein joka talouden kaapeissa on hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Soilfood ja Viljelijän Berner yhteistyöhön – Soilfoodin kierrätysravinnekalkit valtakunnallisesti saataville

Lihantuottaja ajaa 1 400 kilometriä, kun vie rotujauhelihaa Pohjois-Pohjanmaalta Helsinkiin – "Emme halua pettää vakioasiakkaitamme"