Ympäristö

Poliisilta kaasua saaneet elokapinalliset palaavat kaduille – Veriprikaati marssii Helsingin keskustassa

Elokapina nousi viikonloppuna uutisiin, kun poliisi käytti lopulta pippurikaasua mielenosoituksen hajottamiseksi Helsingin keskustassa.
Kuvakaappaus MT:n verkkosivuilta
Elokapina keräsi mielenosoittajia lauantaina Helsingin keskustaan. Poliisi hajotti lopulta liikenteen tukkineen mielenosoituksen. Voimakeinojen käyttö jakoi vahvasti mielipiteitä.

Ympäristöliike Elokapina järjestää tänään maanantaina kello 14 Veriprikaati-nimisen kulkueen Helsingin keskustassa. Liikkeen tiedotteessa kerrotaan, että "kulkueeseen osallistuu myös tukijoukkoja". 

Elokapina nousi viikonloppuna uutisiin, kun poliisi käytti lopulta pippurikaasua mielenosoituksen hajottamiseksi Helsingin keskustassa.

Kulkue lähtee liikkeelle Kolmen sepän patsaalta kulkien Sanomatalon, Eduskuntatalon ja Mannerheimintien kautta. Tarkoituksena on vedota mediaan ja hallitukseen vaatimalla niitä kertomaan totuus käynnissä olevasta ympäristöhätätilasta.

"Ilmastonmuutosta käsitellään valtamediassa vain satunnaisesti, vaikka käynnissä oleva ekokatastrofi vaikuttaa elämiimme jo nyt. Medialla on keskeinen rooli tietoisuuden lisäämisessä ja siksi ihmisille on kerrottava vallitsevasta ympäristön tilasta totuudenmukaisesti", kuvailee Veriprikaatiin osallistuva Anna-Maija Holmstedt.

Elokapinan mukaan Veriprikaati on rauhanomainen, performatiivinen kulkue, jonka konsepti on kotoisin Isosta-Britanniasta (Red Rebel Brigade). Esiintyjien punaiset asut symboloivat ekokatastrofiin liittyvää kuolemaa, kuten massasukupuuttoja. 

Elokapina on osa kansainvälistä ilmastoliikehdintää. Extinction Rebellionina tunnettu verkosto vaikuttaa väkivallattomuuden periaatteella suoran toiminnan keinoin. Yli 400 ryhmää toimii jo 49 eri maassa.

Lue myös:

Mielenosoittajat tukkivat tien Helsingin ydinkeskustassa – poliisi käytti kaasusumutetta

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Ajasta ja paikasta riippumaton työ on nyt totta

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola: "Osa omista päättäjistämme toimii vastoin Suomen ja kestävän kehityksen etuja"

Puurakentaminen vihdoin vauhdissa

Suojelualueet auttavat vesilintuja siirtymään pohjoisemmaksi ilmastonmuutoksen jaloista