Ympäristö

Luonnon köyhtymisen ja koronan yhteys tunnustettiin EU:n ministerikokouksessa – luvassa tehokkaampia keinoja suojella monimuotoisuutta

EU:ssa laaditaan biodiversiteettistrategiaa luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Maailmanlaajuiseen sopimukseen tähdätään ensi vuonna.
Anni-Sofia Hoppi
Jokainen öttiäinen ja kolo on tärkeä. Kansainvälinen luontopaneeli IPBES on varoittanut, että luontokato ja elinympäristöjen tuhoutuminen kasvattavat eläinperäisten tartuntatautien riskiä.

Valtiosihteeri Terhi Lehtonen ympäristöministeriöstä osallistui Berliinissä syys- ja lokakuun vaihteessa EU:n epäviralliseen ympäristöministerikokoukseen, jossa keskusteltiin koronapandemian ja luontokadon yhteyksistä.

Lehtosen mukaan tieteen viesti on kiistaton: nykymeno ei voi jatkua. Kansainvälinen luontopaneeli IPBES on varoittanut, että luontokato ja elinympäristöjen tuhoutuminen kasvattavat eläinperäisten tartuntatautien riskiä.

Jopa 60 prosenttia ihmisten infektioista on eläimiltä peräisin ja niistä suurin osa villieläimiltä.

Kokouksessa nähtiin, että terveys tulee jatkossa olemaan tärkeämmässä roolissa luonnon monimuotoisuudesta puhuttaessa.

"Kriiseistä voi oppia ja jo nyt biodiversiteettiin suhtaudutaan vakavammin kuin ennen pandemiaa."

Lehtosen mukaan yhteisesti ymmärretään, että luonnon monimuotoisuuden suojelu on kaikkien tehtävä, joka tulee huomioida kaikkien sektoreiden politiikoissa.

"Tässä on vielä tehtävää niin kansallisesti kuin EU:ssakin."

Keskeisimmät käytössä olevat keinot eläinperäisten tautien, kuten koronan, torjumiseksi ovat uhanalaisten lajien kansainvälisen kaupan rajoittaminen, kuten CITES-sopimuksen toimeenpano, sekä luonnonympäristöjen suojeleminen ja heikentyneiden elinympäristöjen tilan parantaminen maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja kansallisesti.

"Koska luonnon häviämisen ja sen myötä lajien elinympäristöjen häviämisen arvioidaan lisäävän eläinperäisten tautien esiintymistä, tulee luontokatoon puuttuvia toimenpiteitä vahvistaa sekä pyrkiä kehittämään uusia", Lehtonen sanoo.

EU:ssa laaditaan biodiversiteettistrategiaa luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi.

Suomi pitää komission esitystä strategiaksi kunnianhimoisena ja kokonaisvaltaisena. Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) arvioi, että strategian avulla luonnon monimuotoisuutta voidaan parantaa merkittävästi.

”Luonnon köyhtyminen on mahdollista pysäyttää vain, jos luontovaikutukset huomioidaan kaikessa toiminnassa. Tämä edellyttää toimia jokaisella sektorilla”, Mikkonen korostaa.

Terhi Lehtosen mukaan ministerikokouksessa painotettiin monimuotoisuutta tukevien maataloustoimenpiteiden tärkeyttä, metsien suojelua, suojelualueiden parempaa hoitoa sekä kaupunkien viherympäristöjä. Myös EU:n laajuiset vihreät käytävät mainittiin.

Kaupankäynti vaikuttaa kulutustottumuksiin. Suomi on pitänyt esillä maa- ja metsätaloustuotteiden tuotantoketjujen läpinäkyvyyden ja kansainvälisten kauppasopimusten ympäristövaikutusten arvioinnin kehittämistä.

Maailmanlaajuisista tavoitteista luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi on määrä sopia ensi vuonna. Lehtosen mukaan tarkoitus on luoda määrällisiä ja aikataulullisia tavoitteita.

Sopimuksen toimeenpanoa ja vaikuttavuutta seurataan kansallisten raporttien ja indikaattorien avulla.

Lue lisää

Lammastilallinen Yläneeltä ihmettelee, miksi Helsingin joulutorit on suljettu mutta ostoskeskuksissa tungeksitaan Black Fridayn tunnelmissa – "Vaikuttaako taustalla amerikkalainen ajatusmalli, money talks?"

Pääkaupunkiseudulle järeitä rajoituksia kolmeksi viikoksi – harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään, yli 10 hengen yleisötilaisuudet kielletään

THL: Suomessa raportoitu yli 600 koronavirustartuntaa

Naapurimaakuntien matkustussuositukset eivät näytä toistaiseksi vaikuttaneen Uudenmaan liikenteeseen