Ympäristö

Petteri Taalas Ylellä: Ilmastotoimissa ei pidä syyllistää, mutta nykymittainen karjan rehun kasvatus on "hölmöläisen hommaa"

Uutuuskirjassaan Petteri Taalas rauhoittelee, ettei ilmastonmuutoksen torjunta vaadi suuria muutoksia arkielämäämme.
Jarkko Sirkiä
Petteri Taalaksen mukaan koronan takia on jouduttu tekemään paljon enemmän muutoksia arkeen kuin mitä ilmastonmuutoksen torjunta tulee vaatimaan.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääjohtaja Petteri Taalas rauhoittelee ihmisten ilmastotuskaa. Hänen uutuuskirjansa Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin lupaa, että ilmastokriisin torjunta vaatii vain pieniä muutoksia arkeemme.

Ylen uutisessa Taalas toteaa, että ilmastokeskustelu on ajautunut Suomessa väärille, fanaattisille urille. Ihmisiä syyllistetään ruokavaliosta, lentämisestä ja lisääntymisestä. Myös metsien käyttö on joutunut turhan kyseenalaiseen valoon.

Ilmastonmuutoksen torjunnan esittäminen asketismia ja itseruoskintaa vaativana katumusharjoituksena sataa populistien laariin, Taalas kirjoittaa.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa on keskityttävä ison mittakaavan asioihin, kuten asumiseen, liikkumiseen ja kulutukseen.

"Isoin päästön tuottaja on energiantuotanto, kakkosena liikenne. Suomen kaltaisissa maissa kolmosena ovat kiinteistöt ja asuminen. Sitten tulevat maankäyttö ja ruokavalio, jotka ovat selvästi pienempiä asioita. Niitäkin kannattaa harrastaa, mutta niillä emme kykene tätä ongelmaa ratkaisemaan."

Energia-, liikenne- ja asumisjärjestelmien parantamiseen tarvitaan poliittista ohjausta, kuten haittaveroja.

"Pitää valita keinot niin, että myös suuri yleisö hyväksyy ne", Taalas huomauttaa.

Ihmisiä huolestuttaa, miten he voivat tulevaisuudessa liikkua kohtuuhinnalla, syödä valitsemaansa kohtuuhintaista ruokaa ja lomailla haluamallaan tavalla.

Toki ilmastonmuutos pakottaa miettimään myös väestönkasvua ja ruokavaliota.

"Uhraamme 75 prosenttia maapallon peltopinta-alasta karjan rehun kasvatukseen. Se on hölmöläisen hommaa ja globaalisti suurin maankäytön epäkohta. Vähemmän lihaa syömällä voisimme käyttää peltoalaa tuottamaan vaikka biodiversiteettiä tai biopolttoaineita", Taalas pohtii.

Lue Ylen juttu tästä.

Lue lisää

Metsä on pelastus – ei ongelma

Kuunnelkaa Taalasta

Turpeen energiakäytön jatko jakaa puolueiden kannattajat – maaseudulla asuvat kriittisempiä ilmastotoimia kohtaan

Taalas Ylellä: Ilmastonmuutoksen torjuminen koronatoimia helpompaa