Ympäristö

Kalat kaikkosivat monista Tanskan vesistöistä, vaikka vedenlaatu on parantunut – tutkijat ja kalastajat arvelevat tietävänsä syyllisen

Syyllisenä pidetään merimetsoa.
Markku Vuorikari
Tanskalaistutkijat ja -kalastajat arvelevat, että merimetso on syy kalakatoon. Kuva ei liity tapaukseen.

Tanskan vesistöjen puhdistumisesta huolimatta kalat loistavat poissaolollaan, kirjoittaa tanskalaislehti Jyllands-Posten.

Vesistöjen puhdistamiseen on lehden mukaan käytetty 1980-luvulta asti miljoonia kruunuja (satojatuhansia euroja). Veden laadun paranemisesta huolimatta 8–10 viime vuoden aikana monet Tanskan joet ja kosket ovat käytännössä tyhjentyneet kaloista.

Tutkijoiden ja kalastajien arvio on, että kalattomuuden syy on merimetso.

"Erityisesti harjukset ja purotaimenet ovat taantuneet, samoin kuin siika, jonka suojeluun on käytetty noin 150 miljoonaa kruunua. Monet merkit osoittavat, että merimetso on syynä tähän", kertoo vanhempi tutkija Niels Jepsen Tanskan kansallisesta vesistöinstituutista.

Tanskan sosiaalidemokraattien kansanedustaja, entinen ympäristöministeri Mette Gjerskov pitää tilannetta Jyllands-Postenin mukaan hankalana.

"On ristiriitaista, jos emme saa tuloksia siitä vaivasta, jonka sekä valtio että vapaaehtoiset ovat tehneet veden laadun paranemisen eteen."

Gjerskovin mukaan Tanskan ympäristöministeriö ottaa asian käsittelyyn kesälomien jälkeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sianlihan tuottajahinnoissa rikotaan ennätyksiä EU-maissa

Kala-ala haluaa merimetson metsästettäväksi lajiksi, jotta kannan koko voitaisiin kohtuullistaa – ehdotus kansalliseksi merimetsostrategiaksi luovutettiin ympäristöministeriölle

EU-ministerit päättivät itäisen turskan kalastuksen lopettamisesta – "Vastuullinen ja kestävä ratkaisu"