Erä

Mehiläishoitajat vetoavat: Älä houkuttele karhua kuvattavaksi hunajalla – makeaan tottuneet kontiot voivat innostua tuhoamaan mehiläispesiä

Makeaan tottuneet karhut alkavat vierailla lähialueiden mehiläispesillä ja ovat siten uhka muun muassa mehiläistarhaajien elinkeinolle.
Lari Lievonen
Karhujen tottuminen hunajaan aiheuttaa mehiläishoitajille taloudellisia menetyksiä, stressiä ja lisätyötä. Samalla menetetään kokonaisia pesiä mehiläisiä, jotka ovat tärkeitä pölyttäjinä.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto vetoaa, että hunajaa tai melassia ei käytettäisi karhujen houkuttelemiseksi luontokuvausta tai muuta tarkoitusta varten.

Makeaan tottuessaan karhut alkavat vierailla lähialueiden mehiläispesillä ja ovat siten uhka muun muassa mehiläistarhaajien elinkeinolle.

Mehiläishoitajilta kysellään aika ajoin, voisiko heiltä ostaa hunajaa karhujen houkuttimeksi. Hunajalla halutaan houkutella karhuja luontokuvausta varten, riistakameran kuviin tai metsästysalueelle.

Liitto painottaa, että hunajaa ei kuitenkaan pidä käyttää haaskatarkoitukseen, sillä se totuttaa karhut käymään ravinnonhaussa mehiläistarhoilla.

Haaskana ei saa käyttää myöskään melassia tai vastaavaa sokerisiirappia. Tähän syynä on liiton mukaan se, että myös sokerisiirappi totuttaa karhut makeaan ravintoon. Voi käydä myös niin, että ihmisen hajuun tottuneet karhut alkavat etsiä ravintoa asutuksen läheisyydestä.

Suomen Mehiläishoitajain Liiton mehiläishoidon neuvoja Maritta Martikkala muistuttaa, että normaalisti vain pieni osa karhuista käyttää ravinnokseen hunajaa.

"Mikäli hunajaa on helposti saatavilla, karhu kuitenkin tottuu nopeasti energiapitoiseen ravintoon ja alkaa etsiä sitä ruuakseen. Tällainen karhu opettaa myös pentunsa samalle ravinnolle, jolloin ongelma laajenee”, Martikkala sanoo liiton tiedotteessa.

Karhujen tottuminen hunajaan aiheuttaa mehiläishoitajille taloudellisia menetyksiä, stressiä ja lisätyötä. Karhualueilla mehiläistarhaajat joutuvat aitaamaan tarhansa sähköpaimenilla, joiden ylläpito vaatii työtä. Lisäksi osa karhuista pääsee sähköaidoista läpi tai kaivautumaan niiden alta.

Karhu tuhoaa mehiläispesän yleensä täysin syödessään hunajaa sekä mehiläisten toukkia eli koko kesän sato menetetään ja mehiläiset kuolevat.

”Samalla myös mehiläisten pölytystyö ja siitä koituva hyöty alueen hyönteispölytteisille viljelykasveille ja luonnonkasveille menetetään”, Martikkala korostaa.

Lue lisää:

Karhuja enemmän kuin koskaan aiemmin, arviolta 2 300–2 500 yksilöä koko Suomessa – kannan koko kasvoi yli 10 prosentilla viime vuoteen verrattuna

Karhut ovat rosvonneet ensimmäiset mehiläispesät – vahinkoriskin suhteen tarhaajat ovat eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea

Tukes selvitti suurpetojen haaskakuvauksen riskejä: Kohdistuvat etupäässä alueen asukkaisiin, mökkiläisiin tai retkeilijöihin ja muihin luonnossa liikkuviin

Lue lisää

Viileä kevät kangistaa tarhamehiläisten ravintokasveja – lisäravinto voi olla tarpeen

Kevään kylmyys ja heinäkuun sateet verottivat hunajasatoa

Kotimainen hunaja ei lopu kesken – lähiruokaharrastuksen suosio näkyy sadossa

Mehiläishoitajain liitto: Hunajasatoa ei saa ilmaiseksi "hömppäheinilläkään"