Video: Satoja lohia napannut Sami Lappi ei pettynyt, vaikka lohivaappuun tarttuukin harjus – "Nythän saimme syömäkalan" - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Video: Satoja lohia napannut Sami Lappi ei pettynyt, vaikka lohivaappuun tarttuukin harjus – "Nythän saimme syömäkalan"

Harjus on Lapin kuuluisa herkku, mutta sitä esiintyy myös itäisessä Suomessa, kuten Pielisellä ja Suur-Saimaalla ja tietenkin meressä.

Lohikaloihin kuuluva harjus, jota monet harriksi kutsuvat, on todella herkullinen ruokakala eri tavoin laitettuna.

Monien mielestä se ei kestä matkustamista, joten harriherkut nautitaan useimmiten kalapaikkojen äärellä. Mutta se onkin niin vahva herkku, että kulinaristin kannattaa hakeutua harjusongelle jänkhälle kokeakseen tuoreen harrin maun, vaikkei muuten olisikaan onkihenkilö.

Saamelaiset ovat aikoinaan uskoneet myös harjuksen lääkinnälliseen vaikutukseen, sen sisälmyksillä hieromalla on parannettu psoriasista ja muuta ihottumaa.

Harri on Lapin kuuluisa herkku, mutta sitä esiintyy myös itäisessä Suomessa, kuten Pielisellä ja Suur-Saimaalla ja tietenkin meressä.

Videolla näemme, kuinka harri nousee lohestajien kyytiin Tenojoella. Siiman päässä on pienehkö vaappu, ja tarkoituksena on tietenkin löytää lohi, joka ärsyyntyy uistimen räikeästä väristä ja nappaa kiinni.

Ankara Lapin kävijä ja satoja lohia napannut Sami Lappi ei näytä minkäänlaista pettymystä, vaikka lohivaappuun nappaa hiukan pienempi saalis. Väsyttäessä Sami luulee pienen taimenen napanneen vieheeseen.

"Tämähän on harjus, no nythän saimme syömäkalan", Sami toteaa iloisena saatuaan kalan turvallisesti kyytiin.

Haaviakaan ei tarvita harria nostettaessa, koukusta puhumattakaan. Koukku saa vielä odottaa omaa tehtäväänsä.

Harjuskannat ovat pienentyneet erityisesti murtovesissä ja meressä. Merialueen harjuskannat ovat äärimmäisen uhanalaisia. Etelä-Suomen vesissäkin harjuskannat lasketaan silmälläpidettäväksi, mutta pohjoisen sisävesissä harria piisaa ja se näkyy saaliissa.

Harri onkin ollut monelle Lapin kalareissun pelastus, kun muu saalis on joskus kiven takana, ja jääkin sinne.

Lue lisää

Video: Pukkien sarvien hankausjälkiä tutkimassa

Video: Tämä yllättävä lisuke sopii täydellisesti riistalinnun kaveriksi

Video: Kyyhkyt tulevat — vielä ehtii radalle!

Video: Ivalolainen Sami Lappi on kova kalamies ja kiintynyt kotiseutuunsa – "Minähän en täältä lähde kilon paloinakaan"