Erä

Karhukanta jatkaa kasvuaan erityisesti idässä – karhuja arvioidaan olevan 2 670–2 800 yksilöä voimakkaasta metsästysverotuksesta huolimatta

Yhtenä todennäköisenä syynä kasvuun on Suomen karhukannan saama merkittävä muuttovoitto Venäjältä, mikä heijastuu etenkin itään.
Veijo Toivoniemi
Viime syksyn karhusaalis oli 342 karhua.

Uusin kanta-arvio Suomen karhukannan koosta on julkaistu ja sen mukaan kanta on jatkanut kasvuaan, tiedottaa Luonnonvarakeskus (Luke).

Karhuja arvioidaan olevan 2 670–2 800 yksilöä ennen elokuussa 2021 alkavaa metsästyskautta. Arvio on noin 12 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 arvio.

Karhujen lukumäärä kasvoi selvimmin itäisessä Suomessa. Muualla muutokset olivat maltillisia.

"Neljän viimeisen vuoden aikana karhua on metsästetty aiempaa voimakkaammin. Tavoitteena on ollut katkaista vuonna 2012 alkanut kannan kasvu. Verotuksen voimistuminen ei näytä pysäyttäneen kannan kasvua", kertoo tutkija Samuli Heikkinen Lukesta.

Heikkisen mukaan yhtenä todennäköisenä syynä kasvuun on Suomen karhukannan saama merkittävä muuttovoitto Venäjältä, mikä heijastuu etenkin itäisen Suomen karhukannan kasvuna. Nuoret urokset ovat karhukannan pääasiallisia vaeltajia, minkä takia niiden osuus karhukannassa saattaa olla tavanomaista suurempi.

Karhun kanta-arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden kirjaamiin pentuehavaintoihin, joista on arvioitu erillisten pentueiden lukumäärä. Vuoden 2020 aikana tallennettiin 1 184 pentuehavaintoa, joissa tavattiin vähintään yksi alle vuoden ikäinen pentu. Lukumäärä on hieman alhaisempi kuin vastaava vuonna 2019.

Lue lisää:

Syksyn karhusaalis ennätykselliset 342 kontiota – MT seurasi jahtia, tutustu karhusaaliskarttaan ja paikkakuntakohtaisiin karhusaalistietoihin

Lue lisää

Karhujen määrä kasvoi Kainuussa, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa

Karhunmetsästys on alkusyksyn kiihkeä näytelmä, jossa valikoiva pyynti jää jahtikiiman jalkoihin

Katso video: "Lupapotti tuntuu isolta, mutta ei karhukanta tällä verotuksella laske", sanailee jahtikoordinaattori ja pohtii Luken osuutta lupapotin kasvuun

Karhuja enemmän kuin koskaan aiemmin, arviolta 2 300–2 500 yksilöä koko Suomessa – kannan koko kasvoi yli 10 prosentilla viime vuoteen verrattuna