LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Erä

Karhuemo raudoissa ja pennut lopetusuhan alla – jos pienpetorautaa ei saada poistettua ja pennuille hoitopaikkaa, uhkaa koko pesuetta kuolema

Itä-Suomen poliisin mukaan viimeisen kahden vuoden aikana Itä-Suomessa on jäänyt pienpetorautaan tiettävästi kolme karhua. Nyholm ei muista, että aikaisemmin loukkaantunutta karhua olisi nukutettu ja rautaa poistettu.
Itä-Suomen poliisi
Enossa liikkuvalla karhuemolla on vasemmassa etukäpälässään kiinni pienpetorauta.

Itä-Suomen metsissä elelee tällä hetkellä kaksi naaraskarhua, joilla on pienpetorauta tassussa. Rauta haittaa eläimen liikkumista ja aiheuttaa sille kipua.

Pohjois-Karjalan Riistakeskuksen riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholmin mukaan molempia karhuja etsitään tälläkin hetkellä. Lieksan seudulla olevalla on mukanaan ylivuotisia pentuja, mutta Eno-Sarvinki-Pirttivaara alueella liikkuvalla on seuranaan kolme viime talvena syntynyttä pentua.

Lieksan karhusta poliisi on antanut lopetusmääräyksen, mutta pienten pentujen kanssa liikkuvan emon tilannetta selvitetään. Yksi vaihtoehto on Nyholmin mukaan ottaa karhu kiinni ja poistaa raudat nukutuksessa.

"Pahimmassa tapauksessa emo joudutaan lopettamaan rautakärsimysten takia."

Tällöin myös pienet pennut joudutaan mahdollisesti lopettamaan. Nyholmin mukaan maailmalta on tapauksia, joissa saman vuoden pennut ovat selvinneet orpoina, mutta selviytyminen ei ole mitenkään todennäköistä.

"Emo opettaa niitä karhujen tavoille ja muutenkin pienet pennut on alttiina muille pedoille, kun ne ovat kokemattomia luonnossaliikkujia", Nyholm kertoo.

Mahdollista sijoituspaikkaa pennuille on selvitetty, mutta Nyholmin käsityksen mukaan vapaita paikkoja ei tällä hetkellä ole.

Pentuja voidaan hoitaa esimerkiksi eläintarhoissa ja alkukesästä orpona löydetty Aina-karhu pääsi Kuusamon Suurpetokeskukseen.

Niissäkään ei kuitenkaan ole loputtomasti tilaa vaan rajallinen kapasiteetti karhunpennuille.

Itä-Suomen poliisin mukaan viimeisen kahden vuoden aikana Itä-Suomessa on jäänyt pienpetorautaan tiettävästi kolme karhua. Nyholm ei muista, että aikaisemmin loukkaantunutta karhua olisi nukutettu ja rautaa poistettu.

"Olisihan se tietysti sen eläimen elämän kannalta paras ratkaisu, erityisesti kun tässä on pienet pennut", toteaa Nyholm.

Ensimmäiset havainnot pienten pentujen kanssa liikkuvasta emosta saatiin riistakamerakuvista, joista havaittiin myös käpälässä oleva rauta.

Nyholm epäilee vammaa jopa hiukan vanhemmaksi, koska kuvien perusteella etujalan lihakset näyttävät kuihtuneilta.

Karhun olinpaikkaa selvitetään riistakamerakuvien ja ihmisten havaintojen perusteella. Poliisin apuna on myös paikallisista vapaaehtoisista koottuja suurriistavirka-avun toimijoita.

"Yleensä emo ei pienten pentujen kanssa hirveän laajalla alueella liiku. Verrattuna esimerkiksi uroskarhun elinalueeseen niin näillä on huomattavasti pienempi."

Nyholm kannustaa kuitenkin yleiseen varovaisuuteen alueella liikkuessa. Pentujen kanssa liikkuva emo on suhteessa puolustautuvampi, kuin yksin liikkuva karhu.

"Tämä kyseinen yksilö ei ole käyttäytynyt mitenkään poikkeuksellisen aggressiivisesti eikä ole havaintoja, että se olisi hakeutunut konfliktitilanteisiin ihmisten kanssa."

Perheryhmää kannattaa kuitenkin kunnioittaa ja väistää mahdollisuuksien mukaan.

Lue myös

Orpo karhunpentu pääsi Kuusamon Suurpetokeskukseen – nyt vuorossa hoitajaan totuttelu ja sisäsiistiksi opettelu

Lue lisää

Haahkan poikastuotto romahti petopaineen takia – supikoirien ja minkkien metsästyksellä voi vähentää pesiviin naaraisiin kohdistuvaa saalistusta

Oikeaa ja väärää eläinten suojelua

Mökkiväki innostui pienpetopyynnistä – eri puolille Suomea vietiin viime kevään ja kesän aikana yhteensä 400 minkkiloukkua ja 80 supiloukkua

Rajaseudun karhunpyynti ja suurriistakoirat ovat kuhmolaisen Jorma Kettusen esikoiskirjan pääosassa – "Ilman koiria metsästyksestä puuttuu jotain"