Metsä

Orpo karhunpentu pääsi Kuusamon Suurpetokeskukseen – nyt vuorossa hoitajaan totuttelu ja sisäsiistiksi opettelu

Pentu sai nimekseen Pena. Se tulee viettämään kesän tiiviisti yhdessä Sulo Karjalaisen kanssa.
Hannu Huttu
Autokyydin aikana pentu on yllättävän rauhallinen koirankuljetushäkissä.

Kuhmon Lentiirassa talon emäntä Eija Polvinen koki todellisen yllätyksen, kun hän huomasi, että pihan ulkosaunan viereiseen puuhun oli kiivennyt pieni karhunpentu. Polvinen meni sisälle taloon ja soitti paikalle miehensä Pentti Polvisen, joka oli halkohommissa.

Pariskunta seurasi tilannetta jonkin aikaa. Pentu laskeutui puusta, mutta emoa ei näkynyt. Pentu yritti syödä nälkäänsä koirasta harjattuja karvoja koiran häkin vierestä.

Lopulta Pentti Polvinen soitti poliisille, joka pyysi suurriistavirka-avun katsomaan tapausta.

Kuhmolainen Kimmo Piirainen, suomussalmelainen Petri Väyrynen ja muutamia muitakin riistamiehiä saapui paikalle. He etsivät lähialueelta emän jälkiä, mutta mitään merkkejä emästä ei löytynyt.

Iltaseitsemän aikoihin Pentti Polvinen kokeili antaa nälkiintyneelle karhunpennulle koiran muroja, jotka kelpasivatkin sille hyvin.

Pentuun tuli virtaa ja se hävisi pihapiiristä tunnin sisällä.

Seuraavana aamuna yhdentoista seutuvilla pentu oli palannut takaisin. Pentti Polvinen soitti taas poliisille. Poliisilla olikin tapaukselle jo suunnitelma valmiina: Kuusamon Suurpetokeskus.

Kimmo Piirainen otti pennun kiinni ja se kuljetettiin poliisiauton kyydissä Suomussalmelle, josta matka jatkui Petri Väyrysen kuljettamana Kuusamon Suurpetokeskukseen. Automatka sujui rauhallisesti koirankuljetushäkissä.

Kuusamossa pentua odotti Sulo Karjalainen, jolla on kokemusta jo lukuisien pienten karhunpentujen hoidosta. Karjalaisella oli valmiina täysi tuttipullollinen pennulle tarkoitettua maitovastiketta.

Maitopullo tyhjenikin nopeasti. Sitten tarkistettiin pennun sukupuoli. Jalkovälistä, karvojen seasta Karjalainen löysi pojan värkit. Pentu sai nimen Pena, Pentti Polvisen mukaan.

Karjalainen totuttaa Penan itseensä pikkuhiljaa. Muutaman yön Pena nukkuu ulkovarastossa sijaitsevassa häkissä. Sen jälkeen vuorossa on talon yhteydessä sijaitseva halkoliiteri. Sitten se pääseekin jo asettumaan taloksi.

Sisäsiistiksi pentu oppii myös nopeasti. Koko kesän tulevan Karjalainen ja Pena ovat tiivis parivaljakko. Asiakkaat voivat käydä katsomassa Penaa vasta syyskesällä.

Ensimmäisen talven Pena nukkuu yksin omassa pesässä. Ensi keväänä, kun Penalla alkaa olla jo kokoa, sitä voidaan kokeilla siirtää varovasti muiden karhujen seuraan.

Karhu synnyttää talvipesään yhdestä neljään pentua tammi–helmikuussa.

Itselläni on omakohtainen kokemus löytämästäni karhunpesästä, josta kuulin pennun ääniä ensimmäisen kerran 24. tammikuuta. Pesästä lähti huhtikuun puolen välin paikkeilla hangen selkään emä kolmen pentunsa kanssa.

Pennut kulkevat kesän emänsä matkassa ja nukkuvat ensimmäisen talven sen kanssa samassa pesässä. Seuraavan vuoden alkukesällä pennut eroavat emästään ja niitä kutsutaankin erauspennuiksi.

Missä emo? Pikkupentu matkasi poliisiauton kyydillä Suomussalmelle ja edelleen Kuusamoon "karhujen orpokotiin"

Hannu Huttu
Karhunpentu Petri Väyrysen sylissä, matkalla Kuusamon Suurpetokeskukseen
Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Missä emo? Pikkupentu matkasi poliisiauton kyydillä Suomussalmelle ja edelleen Kuusamoon "karhujen orpokotiin"

Kolarissa loukkaantunut karhunpentu jouduttiin lopettamaan Ilomantsissa

Talvikeli saa pandat leikkisiksi ja karhut unisiksi – näin kontio pärjää puoli vuotta ilman ravintoa

Kuusamolainen Sulo Karjalainen on hoitanut karhuja yli 25 vuotta – aikoo jatkaa "niin kauan kuin voi suussa sulaa"