Erä

Vieraslaji nousee Tenoon – kyttyrälohia on havaittu tänä vuonna merkittävästi enemmän kuin aikaisemmin

Kyseessä on laji, jonka alkuperä on Tyynenmeren alueella. Venäläiset kotiuttivat kyttyrälohen Kuolan niemimaalle 1900-luvun jälkipuoliskolla.
Pekka Fali
Tänä kesänä jokiveneillä ei ole lähdetty pyytämään lohta, sillä kaikki lohenkalastus Tenojoessa, Tenovuonossa ja Tenovuonon viereisillä rannikkoalueilla on ollut kielletty.

Kyttyrälohia on noussut Tenojokeen tänä vuonna merkittävästi enemmän kuin aikaisemmin, todetaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) nousulohiseuranta-sivustolla.

Kyttyrälohien kokonaismäärä tänä vuonna on alustavan arvion mukaan noin 40 000 kalaa. "Arvio tulee mahdollisesti vielä muuttumaan ja tarkentumaan eri laskenta-aineistojen kertymisen myötä."

Kyseessä on vieraslaji, joka on viime vuosina runsastunut. Sen vaelluskäyttäytymistä selvitetään radiotelemetriaseurannalla kesä–syyskuussa. Tietojen pohjalta pyritään arvioimaan tehokkaimpia menetelmiä kyttyrälohikannan kasvun rajoittamiseksi, Luke kertoo.

Seurantaa varten 100 kyttyrälohta merkitään radiolähettimillä kesä–elokuussa.

Kyttyrälohen alkuperä on Tyynenmeren alueella. Venäläiset ovat kotiuttaneet kyttyrälohia Kuolan niemimaalle 1900-luvun jälkipuoliskolla ja saaneet ne lisääntymään luonnonvaraisesti.

Vieraslajin määrät pysyivät Finnmarkin alueella pitkään sangen vähäisinä. Vuonna 2017 kannat kääntyivät selittämättömästi voimakkaaseen kasvuun. Runsas kyttyrälohivaellus todettiin myös vuonna 2019 ja ennusteiden mukaisesti määrä jatkoi kasvuaan tänä vuonna.

Tämän kesän Tenon kaikuluotausseuranta toteutetaan erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa, sillä kaikki lohenkalastus Tenojoessa, Tenovuonossa ja Tenovuonon viereisillä rannikkoalueilla on kielletty.

Tällä kaudella Tenojokeen nousevasta kokonaislohimäärästä saadaan aiempaa kattavampi tieto, kun pyyntiä seurantapaikan alapuolelle ei ole lainkaan.

Nousulohien kaikuluotausseuranta toteutetaan joen Norjan puoleisella alajuoksulla Polmakissa, mahdollisimman kapeassa ja hidasvirtaisessa joenkohdassa. Kaikuluotaimet on sijoitettu joen molemmille rannoille.

Vieraslajit.fi -sivuston mukaan kyttyrälohen tunnistaa pyrstössä olevista suurista tummista pisteistä. Kalan suomut ovat pieniä ja sen selkäpuolella on ympyrää muistuttava kuviointi.

Kooltaan vieraslaji jää kokonsa puolesta selvästi tavallista merilohta pienemmäksi, yleensä noin puolen metrin mittaiseksi. Suurimmat yksilöt painavat 6–7 kg. Meressä kalat ovat väritykseltään teräksenhohtoisia ja siniseen sävyttyviä selästä, hopeisia kyljestä. Vatsa on vaalea.

Lue lisää:

Lohenkalastus Tenojoella on tänä vuonna kielletty – muiden kalojen pyyntimahdollisuuksia lisätään

Norja aikoo sallia lohen koukkuverkkopyynnin Finnmarkin alueella – Suomi yllättyi ja pyytää tarkempaa selvitystä, sillä lohenkalastus päätettiin kieltää

Lue lisää

Sokeri-Jussin Kievarissa savustetaan merilohta ja loihditaan tuhdit pihvit – kotimainen puolukkaviini maistui mehulta

Tenon lohenkalastuskielto auttoi kutukantoja – kiellon ansiosta suurempi osa jokeen pyrkineistä lohista selviytyi kutemaan

Isokauris eli saksanhirvi on leviämässä Suomeenkin leudontuvien talvien myötä

"Hirvittää jos se pääsee kunnolla leviämään" – Suomen ilmastolle epätavallinen kananhirssi valtaa peltoja Etelä-Karjalassa