Erä

Suden kannanhoidollisen metsästyksen asetusmuistiota korjattiin – metsästys voidaan silti käynnistää keväällä 2022

Ministeriö on päättänyt hyödyntää susikannan suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn toista mallia.
Lari Lievonen
Asetuksessa esitetty kiintiö ja sen rajaus vain neljään laumaan ei tule heikentämään susikannan suotuisan suojelutason säilyttämistä eli suden kannanhoidollinen metsästys voidaan käynnistää kevättalvena 2022.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) korjasi lausunnoilla olevaa asetusmuistiota suden kannanhoidollisesta metsästyksestä.

Muistion pohjana käytetyt laskelmat olivat virheelliset Luonnonvarakeskuksen ohjelmointivirheen vuoksi. Ministeriö on päättänyt hyödyntää susikannan suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn toista mallia.

Asetuksen valmistelussa hyödynnettiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) väliraporttia viitearvotyöstä, joka valmistuu vuoden 2022 syksyllä.

Ohjelmointivirhe ei vaikuttanut viitearvotyön pienimmän elinvoimaisen susikannan määrittelyyn. Sen vuoksi MMM päätti hyödyntää samaa toimintamallia, jota Ruotsissa on sovellettu suotuisan suojelutason määrittelyyn. Sen perusteella susikannan suotuisa suojelutaso on kaksi kertaa pienin elinvoimainen populaatio.

Luken alustavan arvion mukaan Suomen pienin elinvoimainen populaatio on 14 susilaumaa. MMM arvioi Ruotsin tavoin, että suotuisa suojelutaso olisi näin Suomessa 28 laumaa. Suomen susikanta oli Luken kanta-arvion mukaan maaliskuussa 28 susilaumaa, jonka lisäksi reviirin merkanneita susipareja oli 20. Tämä on suurin susikanta yli sataan vuoteen.

Asetuksessa esitetty kiintiö ja sen rajaus vain neljään laumaan ei tule heikentämään susikannan suotuisan suojelutason säilyttämistä eli suden kannanhoidollinen metsästys voidaan ministeriön mukaan käynnistää kevättalvena 2022.

Asetuksen lausuntoaikaa jatkettiin niin, että se päättyy 8.12.2021. Päivitetty asetusmuistio löytyy maa- ja metsätalousministeriön sivuilta osoitteesta mmm.fi/lausunnolla.

Lue myös:

Suden viitearvolaskelmissa paljastui ohjelmointivirhe – ministeriö korjaa asetusmuistiota, mutta suunnitelmat eivät muutu ja metsästyskiintiö säilyy samana

Suden kannanhoidollinen metsästys aiotaan aloittaa tänä talvena – metsästyskiintiöksi esitetään 20 sutta neljästä eri laumasta

Lue lisää

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Metsästäjäliitto: Sudenmetsästyksen voitava jatkua maaliskuun loppuun – "Lisääntymisaikaa ei ole tarpeen erityisesti huomioida"

Susivahinkojen saldo 170 000 euroa – riistavahinkorekisteriin kirjattu 21 koiravahinkoa, 199 tapettua lammasta ja 8 nautaa elokuun alun jälkeen